Att Hantera Hypokondri och Ångest


Igår var en lång dag på jobbet. Vi hade en heldagsutbildning i etik, ett ämne jag verkligen älskar eftersom det väcker så många viktiga känslor. Trots min passion för etik hade jag svårt att hålla fokus under utbildningen. Plötsligt fick jag ont i handleden, den svullnade upp och ett blåmärke, eller något som liknade ett blåmärke, visade sig under huden. Det gjorde ont och området blev varmt.

Att det här lilla kan skapa så många tankar…..

Uppkomsten av Hypokondri

Min hypokondri slog till omedelbart. Jag har nyligen börjat ta blodtrycksmedicin och tidigare använt betablockerare för hjärtklappning. Nu äter jag endast blodtrycksmedicin, men tankarna började rusa: ”Tänk om jag har fått en blodpropp?” Tänk om jag ramlar ihop här bland alla dessa kolleger! Jag kunde inte släppa tanken och oron förvärrades.

Söka Hjälp

Dessutom, på rasten kunde jag inte låta bli att googla symptomen, vilket självklart inte hjälpte. På nätet hittade jag ännu mer skrämmande information som förstärkte min rädsla. Jag delade min oro med en kollega och vi skrattade åt det, vilket gav en viss lättnad. Trots detta, på vägen hem, efter jobbet vid 22, kom tankarna tillbaka.

Diskussion och Stöd

Väl här hemma delade jag min oro med min make som försökte lugna mig. Vilket han gjorde ypperligt. Det gjorde att vi kunde avsluta dagen genom vårt dagliga samtal om hur vår dag hade varit.
Jag somnade efter vår konversation, vaknade nästa morgon kollade armen. Vilket ledde till samma ångestfyllda tankar. Det gjorde att jag ringde sjukvårdsupplysningen och fick prata med en kvinna efter en lång väntetid. Hon trodde att det var ett brustet blodkärl och rådde mig att vänta och se, men söka vård om det blev värre. Jag frågade hur länge jag skulle vänta och vad skulle jag se vad kunde bli värre? Hon hade inte några svar.

Hantering av Tankarna

Slutligen insåg jag att jag behövde arbeta med mina tankar och försöka slappna av. Än har jag inte dött! Det är lugnt tänker jag. Dessutom fyller maken år idag och jag och maken firar även bröllopsdag idag. Fast han firar på sitt jobb nu på dagen och jag firar den på jobbet i kväll. Det finns många sätt att fira bröllops dagar på, i år blir det inte ett besök på bröllopsrestaurangen utan det får bli ett annat år.

Har du hamnat i Hypkondri någon gång? Hur brukar du göra?

Själv vilar jag mig i tankarna just nu, om att det var just tankarna som ställde till det. Gör en fin dag härligt härlig.

Carina Ikonen Nilsson
Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller
Här trodde jag att det var hypokondri men visade sig att jag varit dum som inte tog mina känslor på allvar. Det blev ett sjukhusbesök Vilket visade sig vara livsviktigt.

Länktips

Sjukvårdsupplysningen: Kontakta sjukvårdsupplysningen

Hypokondri: Vad är hypokondri?

Blodtrycksmedicin: Information om blodtrycksmedicin

Betablockerare: Vad är betablockerare?

Blodpropp: Symptom på blodpropp


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.