Självkänsla kan berätta mycket om dig, för dig, när tankarna går längre än till det dom först säger.


Alla har vi någon gång varit osäkra på oss själva och känt oss nedtryckta i skorna av våra egna tankar, troche om våra förmågor och om oss själva. Det tänker jag att vi alla gör.  Det är helt normalt men när det liksom går mera utför. När vi tappar tron på oss själva i det mesta, det är då vi  måste ta hand om det som handlar om oss.  Det är då vi måste ta hand om det som är oss själva,  mitt, jag och mina tankar.  Det är då vi visar på vår självkänsla.  Det där med självkänsla kan ställa till det riktigt rejält för oss ibland,  kan till och med göra att vi inte gör, håller oss undan och inte vågar.  Nu säger jag inte att KBT löser allt, men det kan vara en hjälp på vägen. Själv har jag förmånen att prova på det just nu.

När man går in i de som  tankarna säger till oss i tid och otid.  Lyfter fram dom och tittar på vad de säger långt där inne, långt där borta där det en gång började.  Kan man bli rejält överraskad över hur de mal innan för skalet.  Självkänslan och självuppfattningen om den inte är på den plats den borde vara, ställer till det. När vi värderar oss utifrån våra görande och våra görande hela tiden är sånt vi glänser i, så får vi kanske ett gott självförtroende och visst sånt är viktigt.  Men den där innersta känslan av min egna värdighet är så otroligt mycket mer värdefull.  Hur jag värderar mig själv är till sist det som gör om jag mår bra eller inte.  Kanske är det till och med så att när jag tänker efter i mina tankar, så är de tankar som blir hindrande.  Kanske vågar jag inte ens gå på kalas,  gå ut och fika,  inte våga bjuda hem vänner för att självkänslan ställer till det.

Kanske lägger jag ner hela mitt jag, på att städa mitt hem för att vänner ska komma hem till mig.  Hur smart är det egentligen?  E ju liksom bättre att städa efter vännernas besök.  Kanske är det till och med så att jag i sista sekund bokar om, eller bokar av bara för att allt inte är perfekt.

Nu är inte det mitt problem, men något jag kommit framtill under en tid är att mitt värde det sitter lite i att jag gör. Gör saker, hela tiden.  Inte konstigt att jag är trött ibland.  För det är mycket saker jag måste göra, för att duga så där bra inför mig själv.  På något sätt finns det en sådan där liten viktigpetter inom mig som säger nej, inte vila då är du inte något att ha.  Gör du inte saker så är du  ganska eller så rejält värdelös att du inte ens duger.   Nu när jag skriver det, så ser jag  självklart att det är tokigt att ha den uppfattningen om mig själv.

Men att ändra den är svårare, det sker inte över en natt.  Tänker jag ett steg till, ett steg till längre in i göra tanken vad säger den mera?  Den säger mig att om jag inte gör något så är jag ganska så dålig, till och med värdelös.  Men det säger även att jag inte har rätt att vila, Jag är inte värd att vila.  Igår när jag städat på eftermiddagen ,så satt jag mig och skrev ut nästa hundra sidor från socialstyrelsen om  Stöd till människor med ADHD.  Tanken va att nu ska jag ta det lugnt, riktigt mysa.  Mysa är väl att krypa upp i soffan och ta en bra bok och förlora sig i eller hur? Men riktigt så mysigt fick det inte vara för min lilla viktigpetter som bor inom mig.  Utan förena NYTTA med nöje fick det bli! Inte mera än så, sa hon till mig.

När det är skönlitteratur som jag ska förlora mig i då är det helt andra saker som ska göras.  För om jag  ska förlora mig i andras ordbanor av mer skönlitterär typer då sätter jag dom i öronen, lyssnar medans jag gör andra saker, så som om jag ska städa eller gå ut med hunden eller träna, då lyssnar jag gärna på en talbok.

Nej nog om detta nu,  Nu ska jag verkligen lära mig det där med att njuta men först ska jag träna.  Idag ska jag och maken åka till gbg, sova på hotell, se en biofilm eller kanske bra umgås. Men först måste jag då träna, för inte kan man gå för hårt ut med det där med att njuta, eller riktigt så mycket måste man ju inte träna sig i njuta stunder eller hur?  Fast faktiskt så njuter jag av att just träna, eller i alla fall när det är klart då jag är nyduschad och helt slut i kroppen för då vilar sig rastlösheten om mig.

Ha en härligt skön helg, och fundera på de där tankarna inom dig vad säger de till dig egentligen?

Lev idag just nu, igår är historia och morgondagen den tar vi då när den är här…

wpid-textgram.png


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.