Det finns två kvinnor i mig.


En av dom är Modig stark vacker och helt fantastisk. Den andra är en fegis som är riktigt tråkig och grå. Hon den där grå tråkiga är ganska så simpel, mesig och helt oviktig. Hon syns tyvärr lite för ofta. Det är den där med modig-heten som jag gillar, till och med någon som jag är riktigt stolt över. Synd, att hon inte är med i allt jag gör.

Idag är det en ledig dag. Dagen eller ska jag skriva morgonen började bra. Här gick jag upp vid halvsju, makens klocka ringde. Drack mina två koppar kaffe. Satt i soffan och kände efter och kom fram till att: Nej, idag är det inte en bra dag att träna på höst och vinterbadandet.

Tankar som men fy så kallt. Det kan inte vara bra, att bada i det här vädret. Frös lite, njöt av kaffet. Sonen åkte till skolan. Tankarna om bad blev sämre, mindre än minst lockande. Just då vaknade hon den där andra lilla fightern, i mig. Hon berättade att det är just det här, som är bekvämlighetsfegisen i dig. Det är just det här de tankarna som gör, att du inte lyckats med det som du vill lyckas med. Det är fegisen i dig.

Nu blev rösten starkare inom mig. Vi, jag och hon där inne, hade ett snack. Men det är väl inte att misslyckas försökte hon, hon i mig som inte ville bada. Hon den där andra viskande rösten sa: Jo, det är just det du är, du är en riktig fegis. Du har ju haft den här önskan länge nu. I flera år har du tänkt att bli vinterbadare!

Det har inte med vädret att göra, det är ingen annan som måste göra något, för att du ska gö. Det gick inte att hoppa undan och inte göra, utan rösten där inne blev starkare och till sist blev det…. Nä, ska du nu bli en vinterbadare så…. är det bara att gööö. Jag tog av pyjamasen, satte på Bikinin. Morgonrocken över och i påsen la jag ett par varma strumpor och en handduk.

Innan jag hann ångra mig, satt jag i bilen. På väg mot Ragnerudssjön, glatt sjungande på en gammal Kim Wild låt, Kids in America. När jag kom till parkeringen, var det redan en modig kvinna där. Hon ville vänta på de andra kvinnorna som skulle bada.

Jag ville inte sega ut på mitt bad, så jag tog av badrocken och gick med bestämd steg ner mot sjön. Regnet kändes kallt, blåsten kylde ner min arma kropp. De bestämda stegen, blev mindre bestämda när fötterna mötte vattnet.

Hon där inne viskade till mig: Men inte kan du ge upp nu, nu måste du liksom i….. Ett steg till mot vattnet, vågorna slog mot vristen, ett steg till och helt plötsligt så var kroppen i vattnet. När jag doppat mig blev tanken: okej du gjorde det, fort upp nu, sätt dig i bilen. Men hon där inne sa, det värsta är gjort nu. Om ett litet tag kommer du njuta av detta bad.

Jag låg där i sjön och flöt. Kom på att andas lugnare, efter någon minut upplevde jag den där härligt stickande känslan i huden. Vattnet var inte riktigt lika kallt, jag njöt av att ligga där,flyta i vattnet med regnet smattrande mot mitt ansikte. Insåg att idag är det inte en simmare dag, för vågorna var lite för höga. En kvinna vågade sig på att simma sina tag. Jag nöjde mig med att bara flyta med vågorna. Jag var en av dom sista som gick upp från de härligt uppfriskande badet.

Nu sitter jag här i soffan, ur högtalaren hörs musik från mina ungdomsår, Olivia Newton John. Någon låt från Grease filmen. Tänt ljus i hela övervåningen. Plockat undan lite vissna Chiliplantor, fixat till lite här hemma. Har en känslan i kroppen, av min morgon.

En morgon som började så härligt bra.. Jag gjorde det idag, igen. Jag gjorde det! Fast hela mitt jag, sa NEJ! Inte idag!!! Jag gjorde det!

Trotts det där motståndet som var med från början. Ett steg närmare mitt mål! Jag föredrar att kalla mig Impulsiv, NoNo jag gick inte på känslan där. Utan jag gick på vägen, mot det där målet: Målet att kunna kalla mig vinterbadare. Jo, fast inte ännu. Jag är inte en vinterbadare ännu, bara en simpel höstbadare. Fast det är inte så simpelt utan i mig, blir det modigt, ett steg närmare.

Lev idag, just nu! Just nu är det som gör att du är någon helt annanstans i morgon. Imorgon är jag ett steg till närmare mitt mål. Lev idag just nu. Igår finns inte längre här.
Ha en härligt fin helg.

Idag ska vi ta fram farmors fin porslin, äta mat vid farmors bord i vårt vardagsrum. Ett glas vin får det bli, för att fira min seger! segern i att inte lyssna på fegisen, som bor där inne. Utan jag ska lyssna på henne, hon den där modiga starka kvinnan, som i mig är så vackert modig. What do I do to make you love me? Jo, han sjunger så den där Elton John. För mig räcker det att han gör det han gör. Lev idag just nu…

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.