En simpel vinterbadare

Det låter inte så stort. Tänk vad ord ställer till det ibland. Ord kan göra ont, göra gott, utmana och föra framåt, bakåt. Jag som varit så stolt över att jag titulerar mig som vinterbadare, ramlade pladask ner i att hm. Vinterbadare måste vara ett delmål. Det kan inte vara det som är målet, i det här badandet. Hm, precis i den tanken i morse blev jag bara en simpel vinterbadare. Nästan som en simpel höstbadare. Bara snäppet bättre. Eller snäppet galnare kalla det vad du vill.

Men vinterbadare är inte målet det är bara en del i det större målet. Jag anser mig nu som både en simpel höst och vinterbadare. Men de blir det ingen medalj på. Det måste till något mera, för att skriva diplom tycker jag.

Efter dessa tankar föddes tanke mål. Målet är inte att bli en vinterbadare, utan mera någon som badar året runt. Där har vi målet, åretruntbadare är det jag vill vara. Jag vill inte nöja mig med att vara en simpel höst eller vinterbadare. Utan här är det att sträva efter att bli en Åretruntbadare.

Nu vet jag inte när, det målet kan sägas att det är uppnått. Är det när jag klurat ut när jag badade första gången, förra året? Eller är det när jag bestämde mig, för att inte sluta bada på hösten? Är det de sistnämnda, är det den 15 september, tror jag det var att jag bestämde mig för att inte sluta bada. Då var det fortfarande 16-17 grader i vattnet. Det är inte så svårt att ta ett sådant beslut. Då är sådana där lätta beslut. Det är till och med enkelt när badtempraturen är runt tio grader, känner jag nu. Till och med så är det enkelt, när det kryper under 10 grader. Men efter nio – åtta grader då är det ett beslut som jag nog tackat nej till, om jag inte hade badat i dom där andra temperaturerna.

Idag fick vi återigen bryta is, idag var det spadat, stavar, och yxa som fick hjälpa till så det gick att gå i sjön. Någon cm tjock is, hade lagt sig på sjön. Medans jag gick där i vattnet och skyfflade bort isen, så kom en strof av en psalm. Bered den väg för herran eller är det herren. Det stod en badsyster uppe på land, väntade in rätta känslan, när jag skyfflade bort is så hon kunde gå i.

Isigt och kallt va det där badet men, efter någon halv sekund när kroppen var täckt av vatten infann sig känslan av välbehag. Satt nog några minuter i vattnet innan kroppen sa, nu var det dags att göra slut på badandet. Fötterna tar mest stryk, tycker jag. Dom riktigt bränner och känns som om de är stelfrusna, när jag går upp ur sjön. Det är dom som är kalla, nästan hela dagen.

Ännu ett bad är klart, ännu en morgon ute i naturen. Idag tog jag mig till den lilla skogsjön. Där hämtade min matta, jag har för att få massa skräp på fötterna efter badet. Där porlade vattnet i den lilla bäcken så fint.

Nog för idag Lev idag just nu, igår finns inte mera än i minnen, Just nu skapar du minnen till framtiden. Framtiden är här redan om någon minut och i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook