Ménièrs sjukdom.

Uteblivna bad för mig. Japp så är det, tanken i onsdagskväll då jag var på väg hem från jobbet, var tanken att jag minsann skulle bada på torsdag morgon. Men ack nej, no no, min Ménières sjukdom kom på visit. Den slog till på riktigt. Vaknade på natten konstaterade att jag var yr, la mig till rätta i sängen och sov vidare, klockan ringde och jag försökte gå upp. Det gick inte, för rummet var som en karusell. Vilade, blundande försökte igen. No no, karusellen var kvar. Maken hjälpte mig till toa, och sedan till sängen igen. när jag låg där insåg jag att det lär inte bli att jobba idag inte. Ringde min chef som fick till sig att jag inte kommer till jobbet. Maken ringde sitt jobb, sa att han nog behövde vara hemma för att passa mig. Fick tag på öronläkaren som skrev ut en liten tablett att ta när jag är yr. Hade varit bättre om det var en liten tablett som gjorde så att jag inte blev yr.

Tre städer fick maken åka till för att få tag på tabletten. Jag fick i mig den på eftermiddagen, men då hade redan yrseln släppt. Sov nog närmare 18 timmar igår. Vaknade kl 5.00 i morse. Kände mig okej igen. Men ju mera morgon det blev, kom tröttheten och svajigheten. Fick lägga mig och sova igen. Ménières sjukdom är en oberäknelig sjukdom, den är vidrig att ha. Men jag har lärt mig av den.

Jag har lärt mig att jag måste få in riktigt grön tid. Inte bara låtsas grön tid. Grön tid är ledigt från jobbet trodde jag. Men så är det inte. Grön tid är ledig från jobbet och alla måsten. Även roliga måsten, börjar jag misstänka. Grön tid är där det inte finns några måsten utan bara ledig tid. Läsa bok tid, ligga och titta i taket tid. Inte fixa hemma, umgås tid, städa mm. Nej grön tid för bli mera proffsig, än den har varit. Grön tid är inte göra något, sova en extra timma eller bara vila.

Ménières sjukdom är som migrän, fast utan huvudvärk, men med yrsel och yrseln tillbehör, Tinnitus ala massor, (Fast det har jag alltid och lärt mig leva med, hörselnedsättning vilket jag också lärt mig leva med. Har hörselapparat i alla fall när den behövs, eller nej när jag måste. Den kommer i skov, ofta har jag förvarning om att det är på gång. Jag trodde innan igår, att jag haft de värsta fallen innan igår. Igår var nog det vidrigaste anfall jag haft, det vill jag inte ha tillbaka.

Idag sitter jag här och är rädd. Rädd för det som var igår, rädd för att det ska komma tillbaka och rädd för vad framtiden, har att visa mig i dessa anfall.

Men nej! jag ska inte låta detta få makt över mig och mitt liv. No, no inte! Nu är det en ny dag, en dag utan yrsel. När den där yrseln kommer då kan jag tillåta mig att nervösa mig då, inte nu.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och bor i historian morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller just nu.

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook