Migrän är en vidrig sjukdom.


Idag vaknade jag riktigt tidigt. Sanningen är väl egentligen att jag vara sovit på ytan sömn. Igår var det en piss dag här hemma. Migrän med alla tillhörande symtom. Helt utslagen, när jag sedan skulle krypa ner i sängen på kvällen. Var jag trött men inte sov trött. Idag sitter migränkänslan mera i axlarna och kroppen som en dov känsla av krypningar och matthet. Sömn är inte ett alternativ, jag har nog sovit i 15 timmar igår på dagen. Även denna utanpå sömn jag utforskat i natt. Allt som allt har jag nog sovit i 20 timmar. Vad gör man då?
Jo då går jag upp och sätter mig i soffan dricker kaffe mitt i natten. Skriver blogg. Gårdagens inlägg skrevs men, mera blev det inte. Jag orkade inte dela inlägget, orkade inte ens läsa igenom det innan jag publicerade det. Jag hatar verkligen migrän.
Det vidrigaste av vidrighet. I några år har jag sluppit huvudvärken och varit yr istället, inget att rekommendera.
Den migränen innehåller yrsel så du inte ens kan gå på toa själv. Alla tillhörande symtom innan och efter finns även då. Men du slipper huvudvärken. Idag så här efter igår tror jag att jag väljer det i stället för det som var i går. Fast helt säker är jag inte. Önskar jag hade sluppit det helt.

Det är ett vidrigt symtom, Man blir helt utslagen. Kämpar med att inte kräkas, kroppens alla hörn har olika symtom. Känslan efter ett migrän anfall är inte heller trevlig. Då är det som att gå balansgång. Man är rädd för att göra saker så att huvudvärken startar igen. Lukter är påtagliga och framkallar efter attacker. Ljus påverkar, även ljud. Att ligga helt stilla är det enda som hjälper. Jag tror aldrig att man lär sig, stå ut med sådana attacker. Medicin hjälper till viss del, men du är fortfarande lika illa där ann. Du har kanske inte lika ont i huvudet men, du är så borta i kroppens symtom, det är bara sömn som hjälper. Sömn och ultrarapida rörelser för kroppen orkar inte.
Jag har provat massvis med olika mediciner oftast ska man ta dom i början symtom. Oftast får jag i början symtomen någon timma innan, själva migränen sätter in. Oftast mitt i natten, när jag sover. Brukar då drömma om att jag har migrän men vaknar försent. Jag brukar vakna till precis i ögonblicket värken sätter in. Då är det försent att ta migränmediciner. Men jag brukar ta dom ändå. Oftast är det inte till någon hjälp alls.

Nu sitter jag i alla fall här i soffan och känner att jag kan andas ut, för denna gången. Själva Akut-symtomen har lämnat kroppen, nu är det bara efterdyningarna kvar. Blir en dag där jag vilar, tar det lugnare än lugnast. Detta för att inte locka fram ännu ett anfall.

Det här var en käftsmäll, jag som trodde att själva huvudvärken var något jag sluppit undan efter alla år med yrseln i stället. Nu inser jag att det kan vara olika gång till gång. Trodde åldern hade gjort att jag nu skulle slippa denna vidrighet av sjukdom. Nåja nu är det migränens efterdag, den står jag ut med. Värken tillhör gårdagen.

En ny dag där jag ändå är tacksam, över att jag fick vakna till en nya dag. Att jag igen sitter här i soffan till trotts lever, får uppleva en ny morgon. Det var mörkt när jag satte mig här med kaffet. Altandörren öppnade jag innan. Katten smet ut i nattmörkret som var då. Nu börjar ljuset bryta sig fram, det är inte alls lika mörkt. Dagen börjar födas fram. En helt ny dag. Vad kommer denna dagen ge oss. Vad kommer för lärdomar av denna dag. Godmorgon!

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller. Nu får det bli en andra kopp med kaffe och sedan ner i duschen. Skölja av kroppen med friskt vatten för att ta bort gårdagens känslor.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.