En ABBA dag.

SOS idag är det Ring ring, Waterloo och Sitting in the palmtree som ljuder. det är inte så ofta längre jag spelar just sådan musik. Men idag blev det en sådan dag. Idag sitter jag fullt påklädd nere i källaren och skriver. Jag måste få tillbaka mitt liv efter denna vidriga förkylning och behöver ta tillbaka mina rutiner. Ett steg är gjort, sängen är självklart bäddad, Kläder är på och kaffet är bredvid mig. Jag har fått tillbaka min egna röst igen. Eller i alla fall börjar jag nästan låta som jag brukar låta i rösten.

ABBA

I högtalaren låter gamla Abba låtar. Idag får det bli en ABBA dag. I alla fall nu tillsammans med detta inlägg. Dom som liksom följt med mig under livet. Mina första Idoler. Min första ep köpte jag på affären som låg på Gånglåten i Västra Frölunda. Det var Agnetha Fältskog, så glad som dina ögon.

Jag köpte skivan för att jag tyckte hon var så vacker. När jag kom hem och lyssnade på de två låtarna var jag såld redan innan jag hade börjat skolan. Jag minns hur jag stod där bland den snurrande ställningen som hade singelskivor. Hur jag tog skivan gick till kassan och sprang hem för att lyssna. Jag var 4 eller 5 år. När ABBA sedan visade sig i Tv året innan de hette ABBA var jag överlycklig. Då hade jag lyssnat på pappas Tandbergare med rullband av Hepstars, Hootennanny singers.

Rullband och skivor.

Efter ett tag fick jag en egen rullbandspelare av min pappa. Några månader efter det fick jag en egen skivspelare en som man kunde ta med sig ut. Vilket inte var att rekommendera för det gjorde mera skada än nytt för både stift och skivor som blev repade. Ojdå det var över 50 år sedan men jag minns det ännu. När de fyra sedan vann med Waterloo var jag hel såld. Mitt rum blev fyllt av bilder med dessa underverk, skivor och prylar. Såg dom live på Liseberg. Minns fortfarande känslan i magen när jag stod där och väntade på att dom skulle träda fram på scenen. Vi lekte ABBA som små. Allt var ABBA. Jag kan idag inte förstå hur mamma stod ut med all musik. Men det gjorde hon.

Fanclub

Jo ibland får man ha en ABBA dag och låta minnen från då det begav sig bli till. På den tiden var det inte så populärt med att gilla ABBA. Men jag inte bara gillade dom, jag älskade dom. Drömde om dom. Satt och ritade av bilder med Abba gjorde en egen tidning som bara handlade om dessa underverk till människor. Var med i Fanclub och bara längtade hem från skolan, så jag kunde spela mina skivor. Alla mina veckopengar gick åt till att köpa ABBA kort, tidningar och skivor. Som ni säkerligen förstår var jag helt såld och full av förväntan då ABBA bjöd på sin sista samling av låtar. Även de låtarna har gått varma i flera månader. Jag var så lycklig när jag fick veta att det hade blivit nytt av dom. 

Åren har gått.

Nu har det gått några år och jo men visst ibland kan jag lyssna men inte alls som när det var nytt då gick det inte en dag utan att jag plöjde igenom alla de nya låtarna. Samtidigt som jag nu skrivit detta inlägg har Lp skivan Ring Ring spelats upp här. Ring Ring det var innan dom ens hette ABBA. Många låtar där Björn sjunger. Tjejerna sjöng men inte alls så mycket som dom gjorde efter Ring ring.

Nej dags att äta frukost, det får räcka med ord idag. Men inte med musiken. Jag tänker allt spela så länge som jag har huset för mig själv. Det blev ett inlägg om ABBA, jag hade tänkt skriva om sorg från början men den försvann när jag började spela ABBA. Just sådan musik har en sådan inverkan på mig. Även om jag inte ofta lyssnar på deras musik så behövs den ibland i alla fall någon gång om året. Nej nog för nu.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller alltid.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook