Igår upplevde jag något jag har längtat efter i flera år. Jag har besökt Lom, Vågå, Bøverdal, Røisheim, Skjolden, och nu har vi stannat i Luster. Dessa platser är alla centrala i Laila Brendens bokserie ”Fjällrosor”, och nu har jag äntligen fått se dem med egna ögon. Hennes beskrivningar av landskapen är vackra. Men att uppleva dessa platser i verkligheten är något utöver det vanliga. Det har varit en fantastisk resa hittills.
Spännande Upplevelser på Sognefjell
En särskilt minnesvärd del av resan var när vi körde ner för Sognefjell. Vägen var extremt brant, och bromsarna började lukta bränt, så vi var tvungna att stanna bilen. Min make påminde mig om att man ska motorbromsa i sådana situationer, som man gör i Alperna. Resten av de 700 meterna ner använde vi motorbromsen. Sognefjell är hela 1437 meter högt och vägen ner mot Skjolden är full av kringelikrok-vägar. Efter Skjolden blev vägen ännu smalare.
Nu är vi i Luster.
Nu är vi i Luster, och här har vi tillbringat natten. Bergen omger oss och havsluften är påtaglig. Tång ligger vid strandkanten och havet har en djup grön färg. Vattnet är fortfarande helt grönt och det är verkligen en syn att beskåda.
Om Platserna:
Sognefjell:
Sognefjell är en av de mest spektakulära bergspassvägarna i Norge och är känd som Sognefjellsvegen. Vägen är den högsta fjällvägen i Nordeuropa och sträcker sig över Sognefjellet mellan Lom i Gudbrandsdalen och Gaupne i Luster. Historiskt sett har denna väg varit en viktig handelsrutt, använd av bönder och handlare som transporterade varor mellan öst och väst. De tuffa förhållandena och den vilda naturen har format människorna som levde här, och de har alltid behövt vara starka och resursfulla för att överleva.
Lom
Lom är en kommun i Innlandet fylke, belägen i hjärtat av Jotunheimen, ett av Norges mest berömda fjällområden. Området är känt för sina imponerande fjäll, glaciärer och natursköna dalar. Lom är en populär utgångspunkt för vandring, klättring och andra friluftsaktiviteter, särskilt till toppar som Galdhøpiggen, Norges högsta berg.
Historia: Lom har en rik historia som sträcker sig tillbaka till järnåldern. Det har varit en viktig plats för handel och kultur, med bosättningar som går tillbaka tusentals år. Lom stavkyrka, byggd på 1100-talet, är en av de bäst bevarade stavkyrkorna i Norge och ett viktigt historiskt och kulturellt landmärke. Kyrkan vittnar om områdets långvariga religiösa och kulturella betydelse.
Kultur och Samhälle: Lom är känd för sin starka tradition av berättande och folklore. Regionen har producerat flera framstående författare och konstnärer som har bidragit till den norska kulturskatten. Lokalsamhället är präglat av jordbruk och turism, och bevarandet av kulturarvet är en viktig del av den lokala identiteten.
Vågo
Geografi och Natur: Vågå är en annan kommun i Innlandet fylke, som ligger väster om Gudbrandsdalen och nära Jotunheimen nationalpark. Området erbjuder en blandning av fjäll, sjöar och dalar, vilket gör det till ett idealiskt resmål för naturälskare och friluftsentusiaster. Vågåvatn, en stor sjö i området, är ett populärt mål för fiske och båtliv.
Historia: Vågå har också en lång historia, som visar spår av mänsklig bosättning som går tillbaka till förhistorisk tid. Vågå stavkyrka, byggd på 1100-talet, är en annan viktig historisk byggnad i regionen. Kyrkan är känd för sina unika träskulpturer och gamla runinskrifter. Vågå har varit en viktig kulturell och religiös centralpunkt genom århundradena.
Kultur och Samhälle: Vågå är känt för sitt rika kulturella arv, inklusive traditionell norsk folkmusik och dans. Området har också en stark hantverkstradition, där många lokala konstnärer och hantverkare som håller gamla tekniker vid liv. Jordbruk och turism är viktiga näringar, och lokalsamhället värnar om sina traditioner och sitt kulturarv.
Bøverdal:
Bøverdal är en dal i Lom kommun i Innlandet fylke, Norge. Området har länge varit bebott av jordbrukare och fjällbönder. Den näringsrika jorden och tillgången till vatten från Bøvraälven gjorde dalen lämplig för odling och boskapsskötsel. Historiska gårdar och traditionella byggnader vittnar om en lång historia av mänsklig aktivitet i området.
Røisheim:
Røisheim är känt för sitt historiska hotell, Røisheim Hotel, som ligger i Bøverdalen nära Jotunheimen nationalpark. Hotellet, som började som ett skysställe från 1700-talet, har sett generationer av resenärer passera genom området. Byn var en viktig rastplats för fjällvandrare och andra resande. Människorna här har alltid varit värdar för besökare, och deras livsstil har präglats av gästfrihet och anpassning till fjällens krav.
Skjolden:
Skjolden ligger vid den innersta delen av Sognefjorden, den längsta och djupaste fjorden i Norge. Den lilla byn har en rik historia som en livlig hamn och handelsplats. Genom århundradena har invånarna livnärt sig på fiske, jordbruk och handel. Fjorden gav också tillgång till transportvägar, vilket möjliggjorde handel med andra delar av Norge och Europa. De historiska stavkyrkorna i området vittnar om en stark religiös tradition och kulturellt arv.
Luster:
Luster ligger vid Lustrafjorden, som är en arm av Sognefjorden. Området är känt för sina majestätiska fjäll, frodiga dalar och historiska stavkyrkor som Urnes stavkyrka, en UNESCO-världsarvslista. Historiskt har människorna i Luster varit jordbrukare, fiskare och hantverkare. De har utnyttjat de rika naturresurserna och utvecklat en stark gemenskapsanda. De natursköna omgivningarna och den bördiga jorden har gjort Luster till en blomstrande by genom tiderna.
Vackert
Norge är verkligen vackert. Så vackert att det inte ens finns några ord i mig att beskriva det vackra. Det måste upplevas för att förstå hur otroligt vackert det är verkligheten. Uppe på fjället var det kallt, endast 6 grader på toppen och vinden bet i kinderna. Men här nere i Luster var det sommarvärme när vi kom fram. Bredvid oss bor det två familjer som hyrt sina husbilar, bilarna ser ut att komma från Finland. De pratar ryska eller ukrainska. När jag hörde deras språk, kom livet inpå mig. Kriget, verkligheten och en massa fördomar.
Reflektioner om Mänsklighet
Mina känslor svallade. Vilket ledde till tankar så som är det ryssar som Ryssland släppte av vid finska gränsen i början av kriget? Jag fick sansa mig och komma ner i tankarna, för i stunden bodde det känslor som jag inte alls vill kännas vid. Vad gjorde de här? Är det människor som flytt Ryssland när kriget med Ukraina började? För att de inte ville bidra i kriget? Är det ukrainare som flytt kriget? Alla män skulle ju vara med och försvara Ukraina? Och varför kom då bilarna från Finland?
Nej, livet kom ifatt mig. Här behöver jag jobba med mina fördomar känner jag. Oavsett var människor kommer ifrån så är de ändå människor. Jag har inte rätt att döma någon. De har lika stor rätt att få uppleva detta vackra som jag har. Fy på mig. Inte vill jag bo i denna okunskap och i dessa tankar. De är rotade i en rädsla som satte bo i mig för några år sedan då kriget började.
Carina Ikonen Nilsson
Lev idag just nu, igår finns inte ens här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.
#Lom #Vågå #Bøverdal #Røisheim #Skjolden #Luster #Fjällrosor #LailaBrenden #Sognefjell #Norge #Jotunheimen #Fjällvandring #Kulturarv #Stavkyrkor #NorskNatur #Roadtrip #Motorbroms #NorskHistoria #Reseberättelse
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.