Packa in i husbilen igen. Våren var här igår. Idag är den någon helt annanstans men det är ändå lite dags för det där med husbils liv igen. Jag börjar drömma mig bort börjar känna av den där känslan av att ge sig av. Vakna på en ny plats, göra kaffe njuta av kaffet tillsammans med bloggen i husbilen. Men ännu är vi inte där. Snart snart ska det bäddas med sängkläder, packas in mat, fixa till. Fast först ska jag sy nya gardiner till bilen. Kan vara kul att byta ibland känner jag. Förra året sydde jag randiga gardiner i år blir det vanliga grå kommer att bli perfekta i sin färg.
Husbilsliv för nybörjare – Tips för en smidig start
Inledning
Drömmer du om friheten att rulla ut på vägarna med din egen husbil? Att vakna till ljudet av naturen, slippa hotellbokningar och ha allt du behöver med dig – det är en fantastisk känsla! Men för dig som är ny på husbilslivet kan det finnas en del utmaningar i början. Här får du de bästa tipsen för en smidig start!
1. Välj rätt husbil för dina behov
Det finns många olika typer av husbilar – från smidiga plåtisar till stora helintegrerade bilar. Fundera på:
- Hur många personer ska resa? Om du reser ensam eller med någon annan kan en mindre modell vara praktisk, medan en familj kan behöva mer utrymme.
- Behöver du mycket utrymme eller vill du ha en mindre och mer lättmanövrerad bil? En kompakt van är smidig för stadskörning medan en helintegrerad ger mer komfort.
- Vilken budget har du? Begagnade husbilar kan vara ett bra alternativ för nybörjare, men se till att göra en noggrann besiktning.
- Av erfarenhet har vi lärt oss genom att köpa upp oss. Första bilen vi hade var egentligen perfekt men så gammal. Den andra vi köpte var pittoresk och mysig men hade på tok för litet lastutrymme. Den tredje hade allt jag kunde önska förutom en tak säng. Nu har vi tak säng, lastutrymme, bra utrymme för kökssaker och kläder och allt det där andra man har med sig. Mysigheten har vi fått skapa genom gardiner, matta på golvet och lite ljus och plastblommor. Förra året gjorde vi även en liten hylla mellan kök och sittgrupp.
Ett sista tips om utrustning är att skaffa bra lätta utemöbler. Lägg lite pengar på just det för det lönar sig i längden. En matta utanför husbilen är mera än nödvändigt. Där har vi lagt en del pengar genom åren.
2. Testa kortare resor först
Innan du ger dig ut på en lång husbilssemester kan det vara smart att testa en helgresa nära hemmet. På så sätt lär du känna bilen och ser vad du saknar i packningen. Notera vad som fungerar och vad som kan förbättras – det kan vara allt från sovkomfort till förvaring.
3. Packlista för husbil.
I början kan det vara lätt att packa för mycket. Tänk minimalistiskt och prioritera:
- Köksutrustning som är lätt att diska och förvara. Hopfällbara köksredskap och kastruller med avtagbara handtag sparar plats. Men av min erfarenhet inte vår grej. Vi har köpt vanliga kastruller och stekpannor från Ikea som passar oss bäst. Kaffebryggare köpte vi först förra året. Innan det har jag haft en espressokanna och en mjölkskummare. Kannan är bra när vi inte har el och den ger ett riktigt gott kaffe men lite krånglig att göra rent.
- Kläder i lager-på-lager istället för stora jackor och tunga plagg. Funktionskläder torkar snabbt och tar mindre plats. Det viktigaste plagget för mig i husbilen är min pyjamas, den ger en sådan härlig känsla vid sänggåendet. För mig har det blivit en helig ritual att duscha i husbilen, på med pyjamasen och sitt och mys hela kvällen.
- Grundläggande verktyg och förstahjälpen-kit. En multiverktygskniv och en hopfällbar spade kan vara ovärderliga.
Grundläggande verktyg för maken är spännings provare, skruvmejsel, Domkraft, fälgkors kan vara bra. Men vi förlitar oss på assistans bolaget. Har utnyttjat dom en gång och det var verkligen att rekommendera. Startkablar samt slirmattor om man sitter fast. Bogserlina kanske men vem vill göra ett sådant jobb med en husbil. Nu behöver man inte packa in allt det går att köpa på vägen om eller när man behöver det.
4. Planera men var flexibel
Det är bra att ha en ungefärlig rutt, men ibland dyker de bästa upplevelserna upp spontant. Använd appar som Park4Night och Campercontact för att hitta bra ställplatser. Tänk också på att vissa platser kräver förbokning, speciellt under högsäsong.
Vi gillar oftast stadscampingar och ställplatser i städer. Men en ställplats vid havet är inte fel det heller.
5. Lär dig grunderna i husbilens teknik
Förstå hur el, gasol och vatten fungerar i din husbil. Ta reda på:
- Hur du tömmer och fyller vattentanken. Hitta närliggande servicestationer och se till att alltid ha en reservdunk med vatten.
- Hur du hanterar gasolen säkert. Kontrollera gasolkopplingar regelbundet och förvara flaskorna säkert.
- Batteriets kapacitet och hur du laddar det. Om du står utan el några dagar kan solpaneler vara en bra investering.
6. Hitta rätt tempo och njut!
Husbilslivet handlar om frihet – stressa inte, utan hitta din egen rytm. Stanna lite extra på en plats du gillar och låt vägarna leda dig. Glöm inte att utforska lokal mat och kultur, det gör resan ännu mer minnesvärd.
Avslutning
Att resa med husbil är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen i egen takt. Med rätt förberedelser blir det både tryggt och njutbart.
Ett fiskespö, Badkläder är ett måste att ha med. Lite kortspel Yatzy och andra små spel kan vara trevligt regniga dagar eller en kväll när solen går ner. Jag vill inte vara utan mina ritblock och pennor i husbilen. Även en ugn i vår husbil är ett måste. Så mysigt att baka lite scones på morgonen och det ger en så behaglig doft i husbilen. Nu går det även att göra scones på gasol grillen. Det fungerar utmärkt och smakar ljuvligt ute i det fria. Har du fler tips eller frågor om husbilsliv? Lämna en kommentar!
Läs mera på min andra blogg malixcampingblog
Även här på Malix.se går att läsa mera om husbilen LVL^2 som vi döpt vår husbil till.
#husbilsliv #vanlife #husbilstips #resamedhusbil #frihetpåhjul #campingliv #roadtrip
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.