Igår lagade jag glutenfria kycklingfiléer i Airfryern, med sallad från växthuset och mitt luftiga afghanska ris. Nere i källaren samsas våra världar. Han med sin ordning, jag med min skaparröra. Igår blev det kyckling i Airfryern, sallad med tomater från växthuset och afghanskt ris – en middag lika enkel som god. Idag är det samma källare, samma vi, men dagen bär på något mer: längtan efter Alfred och eftermiddagen som väntar.

Read this post in English-> Gluten-free chicken fillets in the Airfryer – yesterday in the kitchen, today in the basement with Alfred in mind

Igår – maten och källarlivet

Igår satt jag här i källaren. Vårt lilla hobbyrum. Vi har båda våra stationära datorer här nere och sitter rygg mot rygg. Han på sin stol, jag på min. Han med WoW, sport och hästar, jag med pennor, måleri, stickningar och skrivandet. Vi säger kanske inte så mycket, men ändå är det gemenskap. Samtidigt är det fint att vara nära, även om vi gör helt olika saker. Det här rummet är egentligen ett förråd nu för tiden, men det är den plats vi har som vår plats att leka på.

Du får ursäkta röran. Men röran är min. Jag sprider ut mig. Penslar, färger, garn och papper lite överallt. Därför blir det levande, och inte stelt. Kanske är det också min ADHD som gör att röran växer så fort – men samtidigt är det där kreativiteten bor. Här finns idéerna som blir till färg, ord och ibland till mat på bordet.

Kreativ hörna i källaren med staffli, teckningar och målargreje
Min målarhörna i källaren
Datorhörna i källaren med ritade figurer på väggen
Min skriv- och datorhörna
Vårt hobbyrum i källaren med två datorhörnor och skaparrum
Vårt gemensamma källarrum

Igår – maten på bordet

Och igår lagade jag som vanligt mat. Jag lagar maten på veckodagarna och maken står i köket de dagar har är ledig.
Glutenfria kycklinginnerfiléer i Airfryern. En sallad med tomater och gurka från växthuset. Jag blandade i de rivna morötterna som blev över dagen innan, plus alfalfagroddar, rödlök, citron, olja och vinäger. Fräscht och gott.
Jag har tidigare delat mitt recept på pizzasallad som på pizzerian – enkelt, fräscht och perfekt som vardagstillbehör.

Krispig Kyckling får du av majsmjöl och panko

Panerade glutenfria kycklinginnerfiléer redo för Airfryer – krispiga och gyllene
Glutenfria kycklingfiléer på väg in i Airfryern

Kycklingen blev krispig: majsmjöl → ägg → glutenfritt panko. Sex minuter på varje sida i Airfryern, och sen in i ugnen en stund. Viktigt att de inte ligger för tätt. Till det hade vi en kallsås på gräddfil, majonnäs, sambal oelek och chilisås. Och jordnötssås. Ja – den går fint att göra själv och då kommer alla smaker ännu tydligare fram. Jag länkar ett ICA-recept längst ner, och skriver min snabbvariant i receptdelen.

Det afganska riset som är en favorit här hemma.

Kanske inte av alla, Maken är väl så där förtjust i det bara. Men stora sonen han uppskattar riset och det är mest därför jag gör det.

Riset gjorde jag på mitt sätt – en variant av afghanskt ris. Jag har sagt det förr och säger det igen: ris ska tvättas! Länge. Vattnet ska bli klart. Sen får det ligga i blöt några timmar.

Basmati-ris i vatten under blötläggning inför tillagning av afghanskt ris
Afghanskt ris i blötläggning

När jag kokar har jag mycket vatten, buljong, curry, chili, vitlök och lök. När det är klart häller jag av och lägger tillbaka i kastrullen med hushållspapper under locket. På så vis blir det sådär luftigt och fint.


Idag – längtan efter Alfred

Men det var igår.
Idag är en ny dag. Ändå sitter jag här i samma källare. Samma röra, samma stolar. Men ändå inte samma vi för maken ska snart till jobbet så det är inte längre – rygg mot rygg. Idag finns tanken någon annanstans. Nämligen på Alfred.

Jag längtar redan, fast klockan är inte mycket. Senare idag nämligen i eftermiddag får jag åka och hämta honom i skolan. Den känslan gör mig varm. Att få träffa honom, höra vad han vill berätta, vara en del av hans eftermiddag. Det är just det jag ser fram emot.


Mellan raderna

Igår handlade allt om mat och dofter, även om stilla gemenskap rygg mot rygg. Idag handlar det om väntan. Här mellan raderna finns närheten: Det handlar om att ha en plats. Men även så handlar om att dela vardagen. Det är att få längta efter någon man älskar. Och kanske är det också en del av livet med ADHD – att allt sker på en gång, att röran blir en del av helheten, men också att glädjen ofta gömmer sig just där.


Nu blev jag nyfiken på dig hur har du det?
Hur ser din vardags röra ut – är det ordning eller kreativt kaos hos dig?

Reflektion

Kanske är det just här livet känns som mest – här i gårdagens middag, även om det också finns i dagens längtan. I röran här nere, samtidigt i tystnaden rygg mot rygg. Här upplever jag, samtidigt som jag ser de små ögonblicken, vilket formar allt här i vårt liv. Det är här vi kan uppleva och känna inom oss själva – just i de där vardagliga stunderna, som därför blir till i all enkelhet.


Avslutande reflektion med citat – här och nu är livet.

Gårdagen har redan lagt sig till ro i historien, morgondagen väntar längre fram. Men just nu – det är här livet händer. – Carina Ikonen Nilsson

Prenumerera på bloggen: Klicka här
Stöd mitt skrivande: PayPal-länk


Recept från igår

Glutenfria kycklingfiléer i Airfryer

  1. Rulla innerfiléer i majsmjöl.
  2. Dippa i uppvispat ägg.
  3. Vänd i glutenfritt panko/ströbröd.
  4. Lägg på bakplåtspapper i Airfryern.
  5. 6 minuter per sida.
  6. Håll varma i ugnen tills alla är klara (lägg dem luftigt).

Servera med:

  • Kallsås: gräddfil + majonnäs + sambal oelek + chilisås. Här smakar man sig fram. Egentligen gör jag nog så i all mat jag lagar. smaklökarna får bestämma när jag lagar mat.
  • Jordnötssås: se hemmavariant nedan eller följ ICA-receptet.

Jordnötssås – hemmagjord (snabbvariant)

  • 1 dl jordnötssmör
  • ca 1 dl vatten (späd till önskad konsistens)
  • 1–2 msk japansk soja
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk riven ingefära
  • chiliflakes eller sambal oelek efter smak
  • 1–2 tsk pressad lime eller lite vitvinsvinäger
  • en nypa socker eller honung

Rör ihop allt i en kastrull på låg värme tills det blir slätt. Smaka! Justera sälta, syra och hetta – hemmagjord blir oftast mer smakrik eftersom du styr balansen själv.

Vill du följa ett recept från ICA? Lägg in din länk här: ICA: Jordnötssås (sök på “jordnötssås” och välj din favorit).

Afghanskt ris – min variant

  1. Tvätta riset länge, tills vattnet är klart.
  2. Låt ligga i blöt några timmar.
  3. Koka i mycket vatten med buljong & kryddor (min tvist: curry, chili, vitlök, lök).
  4. Smaka av – när riset är klart, häll av.
  5. Lägg tillbaka i kastrullen med hushållspapper under locket.

Resultat: luftigt, smakrikt och perfekt tillbehör.



Upptäck mer från Malix.se

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.