Carl Rogers Personlighets Psykologi

Carl Roger, cialis Hans fenomenologiska  fält kongruensens och  kongruens  allt  verkar  vara  så  naturligt och  helt vanligt  när jag läste om denna  stora man  så  kändes det som om  ojdå han  pratar  till mig.

Hans syn på människor  är   så ärlig  och rak, tydlig.  Visst  hans teori har fått mycket kritik  men det har   nästan alla     och tar man lite  här och lite där  så  får man  en alldeles förträfflig smak

 I sitt kapitel ”Det är jag,” Rogers  14 principer som han lärt av tusentals timmar av terapi och forskning. Här är några exempel:

1. I mina kontakter med personer som jag har funnit att det inte hjälper på lång sikt, att agera som om jag var något som jag inte.

 2. Jag tycker att det är ett oerhört stort värde när jag kan tillåta mig att förstå en annan person.

3. Erfarenhet är, för mig, den högsta auktoriteten … det är att uppleva att närma sig sanningen som den är på väg att bli i mig.

4. Det som är mest personliga och unika i var och en av oss, är troligen det stora  inslag som skulle, om det skulle delas eller uttryckt, tala till  de flesta djupt till andra.

5. Det har varit min erfarenhet att personer som har en i grunden positiv riktning. Liv, när den är som bäst, är en flytande och föränderlig process där inget är fast.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Carl Rogers Personlighets Psykologi”

  1. Profilbild för Helena

    Du har redan hittat en massa… Skulle fraga om det ar ok for dig att lasa pa engelska, i sa fall finns en massa bra tips….

  2. Profilbild för Helena

    Det är väl det som är det stora med Rogers, att han är så ärlig och öppen med sig själv. Jag har alltid känt mig som närmast mina egna känslor när någon annan är närvarande i sina. Vad han ville, senare under sitt liv, var att komma bort från det akademiska sätt han tidigare skrivit på och mer fokusera på vad som hände mer personligt inom honom själv, på känslan. Och själv har jag alltid funnit mina svar och hittat mina lösningar när jag befunnit mig närvarande i känslan. Ha en bra dag. Kram

  3. Profilbild för Helena

    Har sett nu att det ar ok att lasa pa engelska. Sjalv gillar jag hans egna bocker, ”A Way of Being” och ”On Becoming a Person”. Sedan finns det ju bocker som mer behandlar teorin och begrepp inom den har riktningen av psykoterapi t ex ”Person centered Counselling in Action” av Dave Mearns och Brian Thorne. Jag ska se om jag kan hitta lite som vi anvant pa kursen ocksa och maila. Hej sa lange.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: