Annie Lööf


Agenda igår  de olika politikerna var alla med och deltog i debatten.  Jag tycker det var intressant och jag reagerade på Annie Lööf uttalande om valfriheten.

Du kan välja en annan skola om du blir mobbad.  Jippi hon har verkligen fattat! Eller hur?!?  Jag tycker det är att göra det väldigt lätt för sig. Är det verkligen syftet att vi startar en massa friskoler för att elever som blir mobbade kan välja en annan.

Uttalandet säger mig att det är den som blir utsatt får skylla sig själv. Det är mobbningsoffrets eget fel att hon/han blir mobbad. Vuxen ansvaret försvinner och barnet får skulden och han får skylla sig själv.  Skattekronorna ges till friskolor som drivs i syfte att gå med vinst. Lärarna har mindre utbildning, mind mindre vuxen stöd och någon tjänar pengar på att göra besparingar på det som är vår framtid.  Ska jag bara för att jag är utsatt för mobbning byta skola?  Hur tänker hon?  Det är ju vuxnas ansvar, thumb det ingår i deras arbetsuppgifter att se till att mobbning inte förekommer.  Det löser Annie Lööf genom  friskola. Blir du mobbad så kan du välja en annan skola.

Jag som förälder går sönder i hjärtat när jag ser och hör sånt. Jag som förälder som själv blivit mobbad, blev oerhört förbannad. Kastades tillbaka till småskolan och alla historiska sår som idag är små små ärr.  Hennes uttalade säger mig att hon tar den smala vägen, inte vet vad man ska göra i sådana situationer. Mera än att ge mobbningsoffret skuld och det är ditt egna fel.  Hon är ändå ung och inte levt i tiden innan, hennes syns ska ju mera genomsyras av att alla ska  få plats, skolan är till för alla mm. Ändå hoppar det grodor ur hennes mun.

Allianse pratade även om att friskolorna visade på att eleverna fick bättre resultat. Är inte det känt känner inte de höga herrarna och damerna till att friskolorna gärna sätter upp betygen för det ser bättre ut för dom. Betygen visar ju enkelt att deras skola är bra.  Den som får betala det är eleven, som  sedan kanske misslyckas i Gymnasiet.

 

 


2 svar till “Annie Lööf”

 1. Jag måste bara säga att din okunskap kring friskolor är slående, vanligtvis brukar man göra lite reaserch innan man bestämmer sig för att göra ett uttalande angående saker man inte är speciellt insatt i.

  Du skriver att ”Är det verkligen syftet att vi startar en massa friskoler för att elever som blir mobbade kan välja en annan” Om du nu såg hela partiledar-debatten så var detta inte vad Annie Lööf menade. Hon förklarade helt enkelt att om vuxenvärlden, dvs de lärare och ansvariga i kommunen som skall ta hand om situationer då elever blir mobbade inte klarar av att göra detta, så kan man som förälder själv göra ett aktivt val och flytta sitt barn ifrån den negativa situationen.

  Det har ingenting med friskolor i sig att göra, det handlar om att föräldrarna själva väljer att göra något åt en situation som den ”andra vuxenvärlden” inte klarar av att hantera. I längden måste väl ändå detta vara bättre? Barnen hamnar direkt i en bättre situation och slipper att bli behandlade illa.

  Jag har själv vart själv utsatt för mobbing, från första klass blev jag illa behandlad utav ett gäng av äldre killar, jag var egentligen inte annorlunda, jag var bara aningen längre än alla andra. Skolan (en kommunal skola) och den vuxenvärld som skulle ta hand om situationen klarade inte av att göra detta, istället blev jag mer eller mindre syndabocken i det hela, för killen som mobbade mig var ju diagnostiserad med en rad olika sjukdomar (däribland ADHD) som gjorde att jag skulle acceptera den behandling som fortgick.

  Skolan och de som var ansvariga inom kommunen ”försökte” under 3 år att lösa min situation, men den förvärrades bara ju längre tid som gick. Efter många försök och förhandlingar med skolan fick mina föräldrar tillslut nog, de var tvungna att ingripa för att på något sätt få slut på det hela, för den andra vuxenvärlden lyckades inte.

  Mina föräldrar valde tillslut en ny skola, en privatägd skola med montessori-värderingar. Sedan dess har jag endast en gång blivit utsatt för en konflikt i vilken jag kände mig kränkt.

  Denna konflikt inträffade visserligen på en friskola men vad som hände där, tillskillnad ifrån den kommunala skolan var att lärarna direkt ingrep! De tog tag i situationen och löste den inom två veckor.

  Skillnaden som existerar emellan kommunala och Fristående skolor är det faktum att de fristående skolorna försöker att gå med vinst, min skola tillexempel utökade sin verksamhet förra året genom att ta in 100 nya elever, så uppenbarligen går de med vinst! De kan inte ha en situation där en elev byter skola för att han eller hon mår dåligt. De MÅSTE lösa situationen för att kunna behålla eleverna och för att kunna fortsätta utöka. Därigenom kommer situationer med mobbing inte att uppkomma just på grund utav detta, lärarna måste verka för en positiv miljö där ingen blir drabbad annars fungerar inte verksamheten.

  Sedan att du säger att lärarna har ”Lärarna har mindre utbildning, mindre vuxen stöd och någon tjänar pengar på att göra besparingar på det som är vår framtid. Var har du fått denna fakta ifrån? Jag skulle gärna se källor på detta.

  Lärarna som undervisar på min skola är alla medlemmar i Lärarnas riksförbund och är således fullt utbildade enl. svensk standard. Detta till skillnad ifrån min tid i den kommunala skolan där hälften av lärarna inte var medlemmar i LR. Och vilka besparingar görs? Min skola spenderar hundratusentals kronor varje år genom att förse eleverna med en Macbook, dvs en bärbar och mycket dyr dator, lokalerna är fräscha och lärarna är mycket professionella. Lärarna har även möjlighet att löneförhandla utanför den satta mallen och således har de en drivkraft att vidareutbilda sig och sina elever.

  Sedan så har du gjort ett annat uttalande som förbryllar mig;
  ”Allianse pratade även om att friskolorna visade på att eleverna fick bättre resultat. Är inte det känt känner inte de höga herrarna och damerna till att friskolorna gärna sätter upp betygen för det ser bättre ut för dom. Betygen visar ju enkelt att deras skola är bra. Den som får betala det är eleven, som sedan kanske misslyckas i Gymnasiet.”
  Här har du återigen gjort en miss genom att inte kolla upp fakta, det står klart och tydligt i skolverkets rapport ifrån de nationella proven 2009, ”Genomgående är det en större andel elever i kommunala skolor som inte uppnår målen för proven jämfört med de fristående skolorna.” Källa:http://www.skolverket.se/2.3894/publicerat/2.5006?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww4.skolverket.se%3A8080%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2470
  Och de nationella proven är ingenting som lärarna kan påverka på annat sätt än att utbilda sina elever väl i respektive ämne.
  Slutligen skulle jag bara vilja säga att det verkar sig om att dina åsikter kring friskolor grundar sig i ett politiskt förhållningssätt till friskolor snarare än ren fakta. Så tills nästa gång föreslår jag att du tar kontakt med någon som gått på en friskola samt en kommunal och får reda på hur det verkligen är.

  Vänlig Hälsning Fanny Karlsson
  Studerande i 3 året på Fridagymnasiet.

  • Hej och tack för all tid du måste ha tagit på dig att säga din åsikt. Åsikter är viktiga och även om vi har olika uppfattningar så är de så viktiga det är så vi går framåt. Det är när vi pratar med varandra förändringar sker. Vad beträffar friskolor eller inte friskolor så visst jag kan inte dra alla över en kam. Vilket jag kanske gjorde. Däremot kan jag säga mig faktiskt att jag har erfarenheter av friskolor eller mera ska jag säga friskola. För två av mina barn har gått på friskola, men inte då Montisori skolan som är din erfarenhet. Ingen av mina barn fick en bra utbildning. Min son hoppade till och med av och bytte till annan utbildning. Friskolan var en var data inriktag, men där fick han en vanlig bärbar dator av simplare sort. Det var till och med så att deet var en av anledningarna det skolan liksom lockade med. när han bytte till den kommunala skolan där han nu istället utbildar sig till Målare,så fick även han en mac+Ipad samt praktik på 5 veckor i Portugal alldeles nyligen. Vad han sedan ska behöva dator till i en sådan inriktning vet jag faktiskt inte även där var det kanske lockbete, men inget som de hade behövt locka med för min son ville verkligen gå på den skolan för han tyckte verkligen inte att den friskola han gick på var något för honom. Okunskap eller inte så vill jag skriva jag läser det du skriver, # liknar det med ”jag hör vad du säger”, tyvärr så delar jag inte din uppfattning. Men självklart är det inte så att alla friskolor är dåliga, men det är inte heller alla kommunala skolor. Vad jag tycker är fel är att det det tjänas pengar. Jag vill även säga att jag faktiskt såg hela debattprogrammet och det var så jag och andra med mig uppfattade Annie Lööf klumpiga uttalande. Jag anser att Det är vuxnas ansvar och blir barn mobbade så har vuxna inte Tillräckligt. Mobbning får inte förekomma! Det gör det förekommer asså, men då har inte vuxenvärlden gjort tillräckligt.

   Vad det beträffar okunskap eller inte så menar jag inte att du har Okunskap för jag vet ju inte vad killen som mobbade dig hade för diagnoser eller inte men du nämner i ditt svar ” Skolan (en kommunal skola) och den vuxenvärld som skulle ta hand om situationen klarade inte av att göra detta, istället blev jag mer eller mindre syndabocken i det hela, för killen som mobbade mig var ju diagnostiserad med en rad olika sjukdomar (däribland ADHD) som gjorde att jag skulle acceptera den behandling som fortgick.” Så vill jag bara upplysa dig om att ADHD inte är en sjukdom. Sjukdomar botar och och blir frisk ifrån. Jag däremot har en funktionsnedsättning, Det går liksom inte att bota. En del av mina Egenskaper är saker som man idag gett samlingsnamnet ADHD, ADHD är inte Hela mig men vissa små egenskaper i mig är till och otillgångar i ADHD. Adhd i mig är alltså ingen sjukdom och inget jag kan bli frisk ifrån, eftersom jag inte är sjuk. Jag är till och med stolt över att jag har ADHD men det beror nog på att jag idag har accepterat och känner att jag duger ändå jag duger och är precis lika bra och duglig som alla andra människor. För tänkte jag tyvärr inte så, för då ville jag så väldigt mycket att vara som alla andra vara klok, tänka och lära mig precis som alla andra inte vara så impulsiv och otålig. Idag tänker jag mera att det är ju tur att jag är sådan som jag är för det är ju sådan jag är och jag är ju bra på att vara sådan som jag är. Det finns så många andra människor som springer runt och låtsas att det är något som det inte är och det orkar jag liksom inte längre med att göra. Jag är liksom bäst på att vara mig sådan som jag är.

   Det ger inte mig rätten att mobba andra och ADHD är absolut ingen ursäkt för att mobba. Vill även flika in att Det finns många barn med ADHD som är mobbade, tyvärr så är det ofta så att mobbade barn får vara sina egna försvarsadvokater, vilket är helt fel och aldrig riktigt. Även jag själv har erfarenhet av mobbning och jag säger inte att jag vet hur du kände det men jag vet hur det kändes för mig och att det gör sår i själen som tyvärr även i vuxen ålder gör sig påminda.

   Jag skriver det igen Mobbning får inte förekomma vare sig i skolan eller någon annanstans. Men även om det inte får så gör det. Men det är inte så att jag för den skull säger att det är bara att acceptera utan där finns massvis att göra och det är ett jobb som Måste göras och tas på största allvar.

   Igen skriver jag att jo jag var för snabb i tanken självklart inser jag att alla friskolor inte är så som jag skrev i mitt inlägg, men min erfarenhet av Friskolor då jag haft två barn som gått i friskolan är dålig till och med urusel. Det finns säkerligen friskolor som är bra lika väl som det finns kommunal som är det. Men oavsätt bra dåligt så upplevde jag Annie Lööfs uttalande som plump och klantigt, Jag hoppas verkligen inte att hon menade det så som jag och många med mig hörde det för då blir jag mörkrädd det är ju dom som har den största makten att göra något åt det som har med skola att göra.

   Gillar att du tagit dig sådan tid att kommentera mitt inlägg det säger mig att inlägget berörde dig och då har jag lyckats.
   Ha en trevlig helg och lycka till med skolan. /Malix//Carina.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.