Kay Pollak

Då fick jag ett nytt medlemsbrev i mailen. Som alltid när det handlar om Kay är det läsvärt och inspirerande

shop verdana,segoe,sans-serif;”>Kays måndagstips nr 53
Den 7 oktober 2013

Fri från rädsla – då älskar du alla.

Veckans övning: Pröva en hel vecka att älska varje människa du möter.

Men herregud! Är inte detta att ta i? Det går väl inte!! Det kan väl inte vara möjligt? Det klarar inte jag. Inte kan jag älska ”den där idioten” på jobbet. Begär inte det av mig! Och inte kan jag älska den där ”grannen som alltid slänger sina fimpar i trappan”. Det bara kan jag inte. Och vaddå! Menar du att jag skall älska den där hemska människan som ständigt går och snackar skit om mig? Nej nej nej!

Jag säger inte att det här skulle vara lätt. Men har du någonsin gjort ett försök?

Solen lyser inte bara på goda och snälla människor. Solen lyser på alla. Också på de onda. Regnet faller inte bara på åkrar som ägs av goda och snälla människor. Det regnar också på de åkrar som ägs av onda människor. Kan en blomma tänka att: ”Jag ger bara min doft till de goda människorna som lutar sig fram och luktar på mig. Och när det kommer en ond, så låter jag bli att dofta.” Nej! En blomma tänker inte så. En blomma skänker sin doft till alla.

Fråga dig igen! Tänk om det skulle vara möjligt att älska varje människa du möter under en hel vecka.  Jag skall själv göra övningen stenhårt den här veckan.  Jag säger inte att det kommer att bli lätt.

Det handlar naturligtvis om att bli av med sin rädsla. Är du helt fri från rädsla i ett möte med en annan människa – så kommer du helt automatiskt att känna kärlek till den andra människan. Det är bara så det är. Det är enbart rädslan som hindrar flödet av kärlek att strömma ut. Är du helt fri från rädsla – upptäcker du att du inget annat är – än ren kärlek.

Så hur kan jag då bli av med min rädsla? Samma svar igen och igen. Genom att arbeta med mina tankar. Och den här veckan sätter vi fokus på detta: Att börja lära mig ifrågasätta mina tankar. Är mina negativa tankar om herr X sanna? Eller är de falska? All förändring börjar med mina tankar

Och hur lär jag mig ifrågasätta mina tankar? Det allra bästa sättet att börja lära sig ifrågasätta sina tankar, tycker jag, är att börja använda Byron Katies fyra frågor. Hon kallar det ”Undersökningen.”

De fyra frågorna i undersökningen ser ut så här:
1)      Är det sant?
2)      Är du absolut säker på att det är sant?
3)      Hur känns det när du tänker den tanken?
4)      Hur skulle det kännas om tanken uteblev?

Och vänd nu på innehållet.

*****

Exempel: Börja med att se på exemplet med Lisa och Kalle som fanns i måndagstips nr 50. Läs gärna igenom hela måndagstips nr 50. Exemplet ser ut så här: Lisa och Kalle är arbetskamrater. De jobbar tillsammans på ett projekt. En dag på jobbet sitter Lisa och oroar sig för att några papper med hennes anteckningar är borta. Hon sitter och letar på skrivbordet bland alla papper som ligger där. Kalle säger helt vänligt: ”Inte kan väl de ha kommit bort. De kommer nog säkert fram skall du se.” Lisa blir plötsligt kraftigt irriterad på Kalle och säger att han har ”avvisat” henne.  Jag har inte avvisat dig, säger Kalle. Lisa svarar nu i stark irritation: ”Du avvisade mig!”

Ja, Lisa påstår upprört i det exemplet att Kalle har avvisat henne. Det är Lisa som har blivit störd och upprörd. Lisa har i det känsloläget inte lätt för att älska Kalle. Lisa kan då ställa sig de fyra frågorna.

Fråga 1: Är det sant att Kalle avvisade dig, genom det han sa?
Fråga 2: Är du absolut säker på att det är sant att Kalle avvisade dig, genom det han sa?
Fråga 3: Hur känns det när du tänker den tanken? (att det är sant att Kalle avvisade dig, genom det han sa)
Fråga 4: Hur skulle det kännas om den tanken uteblev?

Vänd på innehållet.

Och nu skriver jag in Lisas tänkbara svar i exemplet.

Fråga 1: Är det sant att Kalle avvisade dig, genom det han sa?
Lisa: Ja!
Fråga 2: Är du absolut säker på att det är sant att Kalle avvisade dig, genom det han sa?
Lisa: Nä, det är klart. Helt absolut säker kan jag ju faktiskt inte vara.
Fråga 3: Hur känns det när du tänker den tanken? (att det är sant att Kalle avvisade dig …)
Lisa: Det känns fruktansvärt. Jag blir aggressiv, stel och helt tokig!
Fråga 4: Hur skulle det kännas om den tanken uteblev?
Lisa: Oh, det skulle kännas sååå himla skönt. Då skulle ju allt vara jättebra!

Pröva vändningen. Lisa sitter nu tyst en stund. Sedan säger hon stilla: Jag avvisade Kalle.
Och i det ögonblicket när Lisa kommer fram till den sanningen, kommer också kärleken in till henne. Lisa kan nu se på Kalle med värme och kärlek.

Vi började det här måndagsbrevet med denna provocerande mening: Pröva en hel vecka att älska varje människa du möter. Kanske är det möjligt att klara detta, om du börjar ifrågasätta varje tanke som stör dig om en annan människa. Är tanken sann? Är du absolut säker på att den tanken är sann?

Jag önskar dig all kraft och lycka till med den här övningen.
De allra bästa hälsningar och allt gott till dig!
Kay Pollak

Är du intresserad av inspirationsbreven, gå i så fall in på hemsidan www.kaypollak.com och anmäl dig som prenumerant. De kommer sedan gratis till din mailadress. På hemsidan finns också alla de tidigare inspirationsbreven. Det är bara att gå in där och klicka på rätt ställe och sedan skriva ut dem. Och samla dem i en vacker pärm, om du så vill.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook