Livsval är inte alltid enkla.


jag tänkte fortsätta på det här med val.  Har tänkt massvis med tankar om gårdagen och känner att jag kanske inte är helt klart med tankarna i mig själv.  En trappa upp tryckte hårt på ordet att Missbruk är en sjukdom och det förhåller jag mig till. Jag köper det och tänker själv så.  Man beskrev för mig att när man slutar att bruka sin drog som kan vara ganska många olika former.  Även under brukets gång så upplever den som brukar vissa symtom som när dom förklarade dom var samma symtom som jag upplever som har ADHD.  Ett tillstånd som jag har utan att bruka droger.

Ett tillstånd som jag hela livet fått förhålla mig till, ask även innan jag fick min diagnos för då visste jag inte om att jag Hade den diagnosen.  Jag fick min diagnos när jag var i 40 års åldern.  Jag kallar inte ADHD en sjukdom utan för mig handlar det om egenskaper, buy till och o-tillgångar. När jag blir medveten om mina styrkor och ostyrkor så har jag större möjlighet att dra fördelar av dem. Jag kan lära mig hantera svårigheter och hitta fram till strukturer som hjälper mig att vara mera i mina tillgångar.

Oj, är ifrån ämnet men känner ändå att det hör till ämnet.  Bara för att jag har adhd så kan jag inte lägga mig ner och ge upp. Utan jag måste hitta andra sätt att få ihop det jag behöver få ihop. Min kurator som jag har haft i många år nu, brukar berätta för mig att  jag har en förmåga att alltid fundera på vad kan jag göra i stället.  Tror nu inte jag fått den förmågan i sambandet Diagnos, utan något jag alltid sysslat med för att hitta sätta att få till det där som är svårt och sånt jag inte kan.

Ännu ser jag inte att tankarna är där jag vill att dom ska vara, för det var val jag hade tänkt skriva om val.  Jag har skrivit det innan i andra inlägg, att vi alla har val att göra.  De gånger vi inte väljer, väljer vi att inte välja, vilket gör ickeväljandet till ett val.  Ibland gör vi inte det vi borde och skulle, vilket också är ett val.  Vissa val är enklare att göra än andra val.  Att välja vilken färg tröjan ska ha, är ett enkelt val.  Att betala hyran är ett enkelt val, men kanske inte så roligt. Som det hade varit att ta alla pengarna och åka ut och shoppa loss helt. Men förhoppningsvis väljer vi att betala hyran oftare, än att shoppa loss eller köpa en ny mobil eller dator.

Nu har jag aldrig sått in för valet att betala hyran eller om jag ska köpa dator, men viss hade det varit roligare att köpa en teknikpryl istället för att lägga pengarna på något som inte syns.   Men jag har köpt en mobil och sedan kommit på att: ojdå det är många dagar till den 27. Jag är själv ibland rökare och faktiskt så har det i unga år varit dagar som jag ibland valde cigg i stället för att köpa mjölk.  Ciggen var svårare att vara utan än mjölken.  Idag har jag inte det problemet, för jag har bytt ut en ovana till en annan ovana som är ganska så vanligt att en beroende gör.

Den speciella killen som jag kände som idag inte finns, bytte alltid ut sin ovana till en go-vana men kunde inte hitta balansen i som bra vana. När han missbrukade så gick han stenhårt in för att droga, när han gjorde sina uppehåll i sitt missbruk vilket oftast var på behandling eller i fängelse, så bytte han ut sitt missbruk av droger till att missbruka träning. När han tränade så fanns det nästan aldrig balans i hans träning.  Inte ovanliget heller att han gärna tog den snabbare vägen till muskler.  Han var otålig och hade svårt med det där allt tar  och har sin tid. Han hade även ADHD. Vilket han fick som diangos när han varit drogfri ganska så länge.

Jag och han  har genom alla år haft ganska så många samtal om livet och olika livsöden. Ganska många förtroliga samtal, Jag har lärt mig massvis av honom, idag finns det många saker som ploppar upp i mig som han sagt.

Till exempel så sa han en gång: Carina, du ska aldrig lita på en missbrukare även om han är drogfri, för en missbrukare vet hur en slipsten ska dras och du kan aldrig veta om det han säger har med droger att gör.  Du kan aldrig vara helt säker på att det inte är drogsuget som pratar.  Men du ska vet att de gånger jag blåser någon så har jag alltid haft ett val även om valet varit djävligt svårt.

De gånger jag börjar missbruka igen, så väljer jag att göra det men efter valet så är det inte längre enkelt och tydligt att det är val jag gör.  Det jag gör under missbruket är inte längre så tydliga val.  Just den kille upplevde valen väldigt svåra, för det valet han gjorde var till sist att sluta andas. Han orkade inte välja längre utan tog sitt liv då han satt på Kumla. 

Jag tänker så här,  har du en sjukdom vilken som helst, så visst du valde kanske inte att få just den sjukdomen. Men du väljer hur du ska förhålla dig till den. Det finns människor som får cancer som lever längre än de borde. Detta kan beror på  att de tidigt valt att förhålla sig till sin sjukdom på ett sätt. De ser  % procenttalen som chanser att över leva,  25% överlevnad  förvandlar det till något positiv. När de ser ett halv glas vatten är glaset oftare halvfullt än halvtomt.

Jag tänker att de människor som brukar droger har en sjukdom, jo visst men det kan välja att förhålla sig till sin sjukdom.  Du får inte luta dig tillbaka i din sjukdom och säga att nej men jag super, eller drogar för det är så att jag har en beroende sjukdom.

Utan du har val om än svåra val att göra.

Det viktigaste och det svåraste valet är kanske att se till att inte sjukdomen tar makten över ditt liv. Du måste göra valet att hålla dig fri från de kemiska substituten, för att klara av att hantera din sjukdom.

Du valde kanske inte att få en beroende sjukdom men, du väljer om sjukdomen ska regera dig! Eller och du ska regera över din sjukdom.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.