Årets första bad blev gjort i skogsjön.


Min dag började tidigt, idag. Redan innan sju i morse, vart jag på fötterna. Lite tidigt, då det blev sent i natt. Men festen, vi hade vart borta redan innan nio. Kalkonen plockad på köttet som var kvar, lagd i gryta för att koka buljong på av skrovet. Alla glas av finare sort, diskade och allt…. till och med källarens pepparkakshusrivning vart ett minne blott, när klockan var innan nio. Duken som hållit sig ren både jul och nyår, redan tvättad och upphängd på farmorsvis.

Årets första vinterbad är gjord. Nu var vi bara två, badsystrar som åkt vägen till sjön. Men det var riktigt trevligt. Det var den lilla skogsjön, vi badare i. Min badsyster gjorde två stavar till oss, för att ha i det strömmande vattnet. Jag gick ut så att jag i och för sig fick huka mig, men det gick att komma upp ur vattnet av egen maskin. Det här badet var nog det härligaste badet. jag någonsin gjort. Visst kallt var det men så efterlängtat och så härligt. Känslan av härligheter sitter fortfarande i och strömmar genom kroppen. Som jag längtat. Idag hade jag min nya badmössa på mig. Den har jag fått från en vän. Hon har sytt den till mig, för att ha i badstunder. Nu kan maken få tillbaka sin jobbmössa.

I går var dottern hennes sambo och deras son här och firade nyåret. Det blev västkustbakelser till förrätt. Dessa var magiskt goda. Det var så längesedan jag gjorde dom. Hade helt glömt av att dom varit populära här hemma. Men då jag städade en låda och hittade recept som jag gömt undan bestämda jag mig för att det får bli förrätten. Fast lite påtryckningar från både dotter och maken. Så enkla att göra och en matberedare gör det ännu enklare. Vitt bröd som jag skar i cirklar med hjälp från en Kaffekopp. Lite citron, Kalles kaviar, räkor, röd stenbitsrom, rödlök och dill hackades i matberedaren. Rörde efter det ihop det med majonnäs. La lite av röran i alla tre lager av bröd. Doppade bakelserna sedan ihopsatta i resterande röra. Hackade ostbågar i mixen för att sedan rulla bakelserna i detta. Lite räkor citron och rom som garnering. Låt stå några timmar och bakelsen är som en dröm i munnen.

Efter förrätten, hade vi kalkon till middag. Men helt vanlig potatis och en gudagod sås gjord på grädde och kalkonspadet som blev efter stekningen. En liten klick med äpplemos i såsen förhöjde smaken. Lite brysselkål och lite äpplemos. Kalkonen hade jag späckat med massor av äpplen och lite citron och timjan. Det var enkelt och hel-gott.

Efterrätten bestod av tre färger.. Tog inget kort men det var helt vanlig chokladpudding lite hallonfromage och vispgrädde. Enkelt och inget till knusslat. Vi var ute och sköt några raketer redan vid 20.00 det var så länge Alfred stod ut med att vänta. Han var så glad när det var raket skjutning. Efter det ville Alfred gå ner i källaren och titta på två killar som spelade ett spel han själv även spelat. Dotter satt i soffan och ritade. Själv satt jag och njöt av elden i kaminen och stickade lite. Maken och sambon satt uppe i vardagsrummet och spelade musik. En lugn trevlig afton, där vi alla fick göra det vi ville. Lillgrabben var ute på vift med kamrater, stora sonen och tösabiten var med och firade så länge dom orkade. När dom inte orkade umgås längre gick dom till sina rum. Tösabiten spelade på gitarren hon fått i julklapp. Sonen spelade nog spel. 24.00 samlades vi och önskade varandra ett gott nytt år. Dottern skulle jobba som idag så efter det åkte dom hem och kvällen var gjord. Det är sent för mig, jag brukar gå och lägga mig tidigt.

Stor Panda och Liten Drake.

Det är så sant. Vad ska vi göra med den? vad kan vi skapa idag, vad väljer jag för känslor, väljer jag lycka eller olycka? Olycka eller lycka. Så sant och bra att jag kan välja vad jag ska känna göra med min dag.
God Fortsättning på denna det helt nya året. Den 1 Januari 2023. Nu börjar det igen och det vankas vår åter igen. Vår och sommar där det blir hårtvätt i sjön.

Tacksamhet:

  1. tack för att jag vaknade idag
  2. tack för att timmen var tidigt och att jag hade orka att göra bort kalaset här hemma.
  3. tack till mig själv att jag tog mod till mig och åkte iväg till sjön och badade idag.
  4. tack till min badsyster som kom till badet idag. Hade inte hon kommit hade jag inte vågat bada.
  5. tack för allt som bor i mitt liv och runt omkring mig
  6. Tack för livet och allt som det innehåller.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.