En tät dimma

Att vakna upp här bland alla berg och hav spelar ingen roll idag. Idag regnar det och dimman ligger tät. Du ser inte något av allt det vackra mera än vattnet och alla regndroppar på rutan. En vit tät tjocka ligger omkring här.

Bensin och Diesel

Bensinpriserna fortsätter att överraska här i Norge. 17.53 för dieseln nedanför bergskedjan vi åkte igenom. Här konkurrerar dom om sina kunder. Det var länge sedan det var bensinkrig i Sverige.

Är det en vidunderlig utsikt även från detta håll?

Idag ska vi börja åka hemåt, Vi kommer idag få se bergskedjan från andra hållet. Kommer det vara så som det var när vi upptäckte Stekenjokk första gången? Att det är ena vägen som är vacker och den andra är inte så påtaglig. För där är det en skillnad om du kommer från Vilhelmina eller Gäddede. Vilhelmina är betydligt vackrare vyer än från Gäddede. Jag tror inte det kommer att göra någon skillnad för här är bergen så stora. Så vidunderligt stora. Frågan är mera vad dimman gör med vyerna? I den dimma som är nu ser jag inte ens konturerna av bergen jag såg igår.

Vart finns det fina badställen?

Något som är konstigt i Norge är att dom visar på skyltar att det ska finnas bad. Men någon badbrygga eller trevlig badstrand finns inte. Bad kan inte vara grejen i Norge. Vart badar Norrmännen? Eller badar Norrmän? Det finns oändligt fina sjöar men oftast är det vattendrag, där strömmarna är så starka att just det där med bad till och med skulle vara farligt. Inga bryggor för att bada, har jag sett och här där dom skyltade med bad är vattnet fullt av alger och tång. Tång ruskor som gör att du i flera meter får gå ut i denna tång. Så där är inte jag van vid att bada. Inne i stan hade barnen våtdräkter på sig när dom badade. Det kallar inte jag bad. Vart finns badstränderna? Vart åker jag för att bada? Jag misstänker att det där med härliga bad är något som hör Sverige till. Här har jag inte träffat på något som jag skulle vilja bada i. Norge är kanske inte något att åka till för att bada.

Plockade mossa

Maken har bestämt att vi när vi kommer till Dombås kommer att åka motorvägen hem.Det var en allt för krånglig väg att åka den vi åkte över fjället. Den vita mossan som täckte vidderna där kommer inte att ses igen. Det var otroligt vackert att se skogen och fjällen täckta av den vita mossan. Vid ett ställe stannade maken för jag var tvungen att få känna på den vita mossan. Den var härligt mjuk. Vid ett ställe såg vi några arbetare som plockade mossa. Massvis med mossa hade dom plockat. Vad gör man med den mossan? Vad använder man den till? Eller är det kanske renlav? Det var säkerligen ett tiotal människor som var inne i den vita skogen av mossa som plockade den mera professionellt. Stora stål burar la dom mossan i.

Nej nu börjar klockan närma sig Halv sju, Dags att göra dagen till min. Dimman har börjat lätta. Nu börjar jag kunna se lite kontur av de stora vida bergen vi åkt förbi. Vattnet är stilla, ser inbjudande ut men med vetskapen av all tång som bor där kommer jag inte att bada. Ha en fin dag.

Får bli en badbild från fjällen i Sverige i stället. för här blir det inte något bad.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson
Har du sett oss på vägarna under semestern?(obligatoriskt)


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook