Jag hatar skolan. Snart är det sommarlov.

Det är vår även idag i Färgelanda, ambulance ljusblå himmel och sol. Igår när vi handlade jag och min make fanns det rabarber i grönsaksdisken . Rabarberpaj med vaniljglass inte alls illa. Något som jag lärde mig tycka om då jag arbetade på Fagared.  Våren är ny, och snart träder vi in i sommaren på riktigt. 

– Jag hatar skolan är det enda som inte är nytt här. Det har vi hört i nio år ibland lite mera än andra dagar.  Vår lilla kille som egentligen inte längre är så liten uttalar orden varje dag. Varje morgon, hör vi Jag hatar skolan. Varje dag ser vi ändå till att han tar sig i till skolan. Men varje gång känner jag en tagg i magen.

Ska det verkligen vara så? Ska det verkligen vara så att vi redan som barn ska köras in i och lära oss stå ut?

– Jag hatar skolan. Sonen

– Ja, men du måste gå i skolan, i Sverige är det skolplikt. Jag

– Ja men jag hatar skolan. sonen

– Du måste gå dit,det är ditt jobb för tillfället och du är tvungen. jag

– När man jobbar får man lön. Sonen.

– Jo men du får ju månadspeng,  Just här känner jag mig som ett skämt som mamma.

– Glöm inte att borsta tänderna nu säger jag.

– Det har jag redan glömt säger sonen, och går in på toa.

– Jag hatar skolan säger han när han har fixat till tänderna går ut i köket tar en påse med Ögonblicks choklad, två runda brödkakor utan något på lägger i en påse. Vår son äter inte frukost och nu de sista åren har vi lyckats få han ta med lite frukost till skolan.

– Jag hatar skolan.

– Nu måste du skynda dig så du inte kommer försent. Hej då jag jobbar i kväll. säger jag

– Jag hatar skolan säger han och sätter sig på sin cykel och cyklar iväg till skolan som han hatar.

Jag är inte bara mamma jag, jag är mamma till ett barn med Asperger. Rutiner som han skapat själv är livsviktiga för honom.  De rutiner och normer vi kämpat med att få in i hans värld är det svårare med. Men där handlar det om att vi måste se vart det leder vad syftet är.

För det duger inte med de vanliga grå syftena som funkar för andra. Våra syften här måste ha en vinst i sig med en gång.  Vinsten och målet måste vara i direkt anslutning till själva görandet.

Och skolan just det målet tar nio år att nå. Det finns inga mål för honom där som han känner att han vill uppnå till fast han egentligen är så duktig.  Varje dag varje helg varje termin är det samma tjat, samma argument men i dag blev det lättare

För sista gången han sa jag hatar skolan. Så blev mitt svar men du, Nu är  det inte så lång tid kvar snart är det sommarlov.  Det kvittrade till inom mig.

Jag liksom kände hur det bubblade till i magen på mig av orden jag sa. När han gick kände jag hopp.  Vi har klarat det ett år till,  och snart är det slut på tjatet igen. Snart är det slut på tjat, alla lappar och alla tider som man måste komma ihåg. Min skapare vad skönt snart tar jag sommar lov tillsammans med mina barn.

Då är jag bara mamma, och inte den där tjatande mamman.  Fast det är klart, Dottern är 17 snart 18 år och jo sommarlov frågan är hur mycket jag kommer att se av henne ……….

Ha en bra dag och lev nu just nu för i morgon är i morgon

husvagn-skene 016Tommy 009


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: