När ljungen blommar.

När ljungen blommar är sommaren över, det sa alltid min farmor. Just nu öser regnet ner, blåser och är riktigt mörkt ute. Just nu åker vi 45: an ner mot Borås. Vi ska igen väga vår husbil.

Sommaren är över sa farmor. Om den blommande ljungen. Förr om åren har jag vägrat titta på ljungen. Vilket är dumt för ljung är vackert där den står ljust lila och lyser upp. Sommaren är över…. redan för några veckor sedan såg jag den blommande ljungen. Inom mig blir det små tårar, över att igen går vi emot det där mörka kalla. Jag vägrar inte än! Sommaren är inte över ännu. Det kan komma många fina dagar ännu. Det är bara Augusti. De där ljumna varma sommarkvällarna som man kan sitta ute på altanen. Dom missade jag, men ännu finns det hopp om att solen kan hitta hit. Visst finns det? Det får inte vara slut ännu…

Min farmor hade rätt i mycket men, just det där med blommande ljungen. Det vill inte jag att hon ska ha rätt i. Jag kan sträcka mig till att när ljungen blommar då är vi på sluttampen av sommaren. För varje liten dag här och nu, går en liten bit av mig sönder så här i höstens närmande. Mitt sinne blir lägre, en liten sten som gröps ut och gör min känsla dov.
Det är nu jag måste ta hand om mig, mitt själv lite extra för att inte ramla. Får igen börja med att skriva min dagbok, plocka fram mina ritblock och pennor, måla mina tavlor. Se till att njuta av de där helgerna som vi åker ut och njuter av vår husbil.

Ljungen som blommar, min farmor sa även att se till att köpa färsk honung på hösten som är från ljungen. Farmor, min farmor hade rätt i mycket. Kanske är det så att farmor, även hade rätt i det där med sommaren och ljungen som blommar. Kanske var det hennes sätt att säga till mig, att nu är det dags att ta hand om din själ. Det är nu extra viktigt att se till att du mår bra.

Ja min farmor hon hade nog rätt ändå. Hon som så ofta blev missförstådd som så ofta själv mådde rätt dåligt. Kanske var det just det hon sa. När ljungen blommar, då är det dags att se till dig i ditt innersta. Då är det dags att hitta känslan in att må bra utan solen, havet och friheten som bor där i sommaren.

Nej nog om farmor och hennes visdom. Lev idag just nu, igår är historian, morgondagen är framtiden. Just nu går det att njuta av den vackra blommande ljungen. Gå ut och njut av den skira färgen av ljung som berättar för oss om att nu är de det där sista. Det där sista som vi fortfarande kan njuta av.

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: