En sista packdag sedan är mammas lägenhet tom..


Idag ska vi åka hem tidigt. Husbilen är redan packad och klar för avfärd. Maken ska vakna till och köra hemåt. Eftersom vi är nära hem så kommer resan gå fort. När vi kommer hem ska jag ner i källaren för snabbdusch. Sedan hem till min bror för att därefter åka vidare mot Göteborg.

Packa mammas saker och städa hennes lägenhet. Min bror har roat sig med att rita begravningskort. Om det nu är att roa sig. Det har kommit så många minnen fram till mig av mamma dessa dagar.

När jag var tonåring, var hela vår lägenhet full av mina kompisar. Mamma bjöd på kaffe, satt ofta och spelade kort med oss. När jag flyttat hemifrån och mamma flyttat till Färgelanda. Kom fortfarande några av mina kompisar hem, för att hälsa på min mamma. Hemma hos oss var det inte att fråga om kompisen fick komma in. Utan det var alltid en dörr öppen. Ibland fick jag säga till mamma att hon skulle säga att jag inte var hemma. Min mamma var grym på att baka bullar och kakor. Det tråkiga var bara att man bara fick en bit att smaka på.

En bild på mamma och mig när mamma var ung.

Laga mat var inte mammas grej. Min pappa ville alltid ha potatismos och kanske var det, det som gjorde att mammas fantasi på matlagning inte var så stor. Där fanns köttgryta, köttfärssås om man hade tur och en väldigt massa fläskkotletter. Idag äter jag inte gärna fläskkotletter inte fläskkött över huvud taget. Kan beror på att det alltid fanns på bordet hemma. Min mamma var hemmafru när jag var liten. När jag gick i högstadiet, började hon jobba.

Jag har börjat att se allt som mamma gjorde som jag då tog som självklart. Sent ska syndaren vakna, syndaren är jag i det här fallet. För jag har inte innan sett allt mamma gjorde. Hur hon slet med att få ihop dagen, så att vi skulle ha det bra. Hur hon satt uppe mitt i natten för att se så att jag kom hem. Jag jobbade sent slutade 23 på kvällarna och hon var alltid vaken när jag kom hem. Hon sydde gardiner som jag skulle ha i min lägenhet. Sydde lampskärmar, sydde mopedsadlar till oss ungar då det var moppe som gällde, båtkapell till den som behövde. Jag har kommit på så mycket min mamma gjorde när jag var liten. Saker som jag i vuxen livet glömt.

Något som var tråkigt var att min farmor och mamma ofta var o-överens. Dom var inga kompisar. Jag älskade min farmor över allt annat, idag när jag tittar på just den biten, tror jag att kanske var det avundsjuka från både mamma och farmor i det som skavde i mig. Nog om detta. Idag är det att rensa ut, plocka ihop och städa som gäller. När vi är klara blir det att bada ett kvällsbad, i någon sjö i gbg. Tror saker kommer att kännas lättare när dag för begravning är bestämd.

Det har känts skönt att få plocka fram bra minnen, från mamma. Dom har hittat fram just i den här tiden. Dom har jag inte tänkt på innan.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller … just nu.

Carina Ikonen Nilsson


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.