Återvinning och panta-nörd.


Jag fortsätter på den nya grejen jag fått för mig………

Godmiddag, nu är det redan lunchtid men jag har allt varit uppe. Jag har haft en kollega som var här igår kväll. Vi käkade kräftor och drack vin. Pratade och pratade och pratade. När jag vaknade i morse så vart hon redan vaken, fast klockan nog var närmare sex än halv sju. Jag fixade kaffe till oss båda och vi njöt på våra egna sätt, var för sig till en början. Sedan blev det soffhäng och en kopp med kaffe till. Orden tar inte slut när jag och min kollega träffas, vi pratar och pratar hela tiden. Något bad blev det inte i morse, klockan var närmare tolv på natten när vi gick och la oss och vin på det. Detta gjorde att jag inte ville köra bil så tidigt. Det får badas i morgon igen istället.

Eftersoffhänget blev det lite frukost, restfrukost från igår. Då bröt vi av kaffe-drickandet och bytte ut det, mot en kanna med tea. Pratade fortfarande. Sedan soffhäng tills hon skulle åka hem.

När hon åkt, tog jag mig an en Akilles häl. Men med snålvarianten inom mig och en storportion mod. Mina garderober är överfulla med kläder. Skulle jag använda ett plagg varje dag, så hade jag nog inte behövt tvätta på ett år.

Nu bröt mitt mod sig loss, jag blev storsint i mina handlingar. Frågade mig själv, helt ärligt nu kommer du någonsin använda denna, mera än den där kvarten, du provar tröjan? Ärligheten inom mig gjorde ont och tröjan, blusen eller vad det var lades i två högar. Fin tröjor som jag kan skänka till bättre behövande. Släng-kläder och lite fin tröjor, klänningar som jag enligt min nya grej, ska klippa till servetter av. Här kommer finnas ljusblå bäck och bölja servetter, några militärfärgade en del rosa och andra klatschiga färger -servetter. En del kommer bli återbruk av tvätt-trasor, som jag ska lägga i min lilla låda för städservetter. Ska bara googla lite, om hur eller vilka mått av husmorsknep, det ska vara. I gatan när jag blev klar fick jag luft bland mina kläder. Nu kommer dom se strukna ut, fast dom hängt på galge i garderoben. Klänningsgarderoben kommer att vara enkelt att ta just den där klänningen, utan att flertalet kommer att hänga med ut på köpet. Jag kommer att slippa ha på mig dåligt-samvetes-klänningar som hänger där. Dom som jag tar på av rent ut skrivet av dåligt samvete, för att jag inte använt den på länge.

Jag känner mig stolt och mäktigt modig, i mina handlingar idag. Nu gäller det att klippa till servetter och trasor av dom, innan jag ångrar mig. Här har jag gått under en månads tid och funderat på, hur jag ska göra med mina kläder. Om jag ska packa ner dom i kartonger och byta ut för att det är så mycket.

Nu löste jag det på mindre en än timma. Genom att vara brutalt ärlig emot mig själv. Spelar ingen roll att tröjan är nästan ny, använder jag den inte för att den är obekväm, behöver den inte hänga i garderoben och ge mig samvete. Då är det bättre att det blir en fin servett, till min samling av servetter. Gamla tröjor som hängt där, för att dom är helsköna men slitna, som jag inte använder för det. Är dumt att hänga där, jag tänker klippa till tygtrasor och använda dom till att städa med. Snacka om återbruk. Snacka om miljötänkt.

På tal om detta. Min kollega visade mig en pantarapp, i formen av återvinnings släng grejer. Man pantar sina sopor, får små kronor för att man skannar in. Det där ska jag prova på. En tävling i miljötänk, där jag när jag loggar mina sopor kan se staplar för min insatts för miljön. Här ska skannas koder. Skulle ni kalla just den här tidsperioden jag är i just nu, för miljönördsperiod så kan jag tänka att ni är inte helt ute och seglar just nu.

Lev idag just nu, igår finns inte längre kvar och morgondagen kommer alltid först i morgon. Där borta i framtiden. Just nu gäller.

Lev idag just nu, Igår finns inte kvar och morgondagen vet vi inget om. Just nu gäller.
Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.