Miljötankar och ett litet kort bad.


En ny härlig morgon, ett bad är gjort i det kalla vattnet och nu står jag här med kläder och morgonrock på. Fryser? Nej men är lite nedkyld. En vacker morgon där solen inte orkade sig enda fram, innan vi gjort vårt bad jag och mina badsystrar. Magin skapades av solens försök att nå ovanför trädtopparna. Två av mina badsystrar hackade is för att vi skulle komma i. Det gick att gå ut så att vattnet täckte axlarna och nacken. När jag kom upp ur vattnet bet sig kylan fast i fingrarna och tårna. Även idag bytte jag om utomhus. Så vackert att sitta där, njuta av utsikten tillsammans med av och sedan påklädning. Ett god morgon till trädet hann jag med.

Nu bor solen på himlen och jag står här nere i källaren och skriver. Kaminen värmer inte idag, inte nu men jag tänker mig en eld i kväll.

Ny dag nya möjligheter säger man. Just nu är jag bara i mitt välbefinnande av det kalla badet. Diskmaskinen är urplockad, varmt kaffe bredvid mig och Två maskiner med tvätt jobbar på i tvättstugan. Har en väldigt massa tvätt att vika in och stryka. Det ska jag ta hand om när jag är klar med inlägget. Idag kom jag på att det var längesedan vi köpte hushållspapper, Torky och servetter. Jag började sy servetter när det fortfarande var varmt i vattnet i sjön. Är det kanske 4 månader sedan jag slutade använda papper i köket? Kanske är det så.

Servetterna av tyg fungerar utmärkt. Är inte så mycket extra jobb, med att ha tygservetter. Tror det är mera jobb med pappersservetterna. Dom ska komma ihåg att inhandlas, dom ska inhandlas, dom ska plockas ut ur sin plast, plasten ska läggas i återvinningen och sevetten ska slängas i soporna som ska tas ut och slängas i soptunnan. efter att man använt den bara en måltid. Många moment,

Tygservetterna`? Jo vist lite jobb med att sy dom. Dom ligger i en låda uppe på kylen när dom är rena, dom har en egen lite tvättkorg om än liten. När vi använt dom, lägger vi dom i den lilla tvättkorgen. Jag tvättar dom tillsammans med handdukar i 60 grader. Hänger upp dom på tork. Ibland slår jag på stort och stryker dom, ibland får dom vara ostrukna. Lite lyxigt känns det att använda dom. Jag har sytt olika färger, för att variera servetterna, har lite julservetter och halloween servetter. Ska se om jag hittar till lite påsk-tyger för att ha till påsk servetter. Har inte en enda dag saknat servetter av papper. Tvättar servetterna en gång i veckan. Jag har sytt många så vi har för lite över en veckas förbrukning.

Till skräpet i vasken, använder jag en sådan där vaskskrapa och sköljer rent. Där behövs inte köpas papper för att bara använda till att plocka upp skräp. Onödig användning av papper, slöseri med papper tycker jag. Hushållspapper är inte nödvändigt här hemma längre. Torky på Rusta kostar 53 kronor för två rullar. Vi använde minst två sådana i månaden. Men idag sparar vi 53 kronor i plånboken och för miljön. 50 servetter på Ikea, dom jag brukade köpa kostar 25 kronor för 50 stycken. Under en veckan använde vi ett sådant paket. På en månad blir det 200 kronor Plus torkyn blir det 253 kronor i månaden. Gångrar jag det med 4 månader så är jag redan i vinst rent ekonomiskt. 1012 kronor skulle jag nu lagt på förbrukningspapper, som jag bara torkar munnen på och tar upp skräp ur vasken. Tyget kostade mig runt 500 kronor. En del arbetstimmar för att sy dom men det var en tid, jag hade kul samtidigt men självklart en arbetskostnad. Jag tvättar dom en gång i veckan jo det kostar ju el, elen är dyr och det kostar tvättmedel. Men jag tror ändå det är en ren vinst ekonomiskt. Den största vinter är inte pengarna, utan mera min känsla av att, jag bidrar. Jag bidrar och återbrukar, är mera vänlig mot miljön. Där ligger den största vinsten för mig. Men med uträkning så inser jag att vi tjänat några kronor, på dom där fina tygservetterna jag idag använder. Förr köpte jag även städservetter. Här var jag storförbrukare. Två paket i veckan. Jag brukade köpa W 5Städservetter från Lidl. Vet inte vad dom kostar men, även dom har jag slutat med. Idag är det tvättlappar som tjänat ut sin rätt för att tvätta ansiktet med. Dom har jag i en låda i köket som jag preparerat med ättika, bikarbonat och salt några droppar diskmedel och vatten. Nog dom bästa tvättservetter jag haft. Tvättar dom i tvättmaskinen och viker dom för att passa i den lilla lådan. Återbruk i många led. Miljövinster i massor och en massa känslor i mig av att jag bidrar. Nej nog för idag, i högtalaren sjunker David Nilsson & The Bon Vivants I stand by you, mmmm det är musik det som gör saker med min själ.

Tacksamhet idag.

  1. Tack för ännu en morgon, tack för att jag fick vakna upp till en morgon till.
  2. Tack för att jag har så många människor omkring mig som jag bryr mig om
  3. Tack för att livet är vänligt och för med sig bra saker till mig.
  4. Tack för att jag tog mig till badet idag.
  5. tack för att jag på börjat resan av att bidra till en bättre miljö.
  6. tack för all vacker musik som finns omkring mig.

Det finns så mycket att vara tacksam emot. Det gäller bara att tänka efter.

Tänk positivt!

Om vi tror att vi kan så kan vi. Om vi tror att vi inte kan så får vi rätt.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.