En bra morgonrutin


Jag har orkat mig ner i källaren. Redan duschat, nu står jag vid mitt skrivbord nere i källaren. Jag trivs här nere. Känner tacksamhet över att maken i vintras köpte mig ett skrivbord som man kan stå vid. Känner av ryggen av allt stilla sittande och nu är det att stå som gäller. Jag som trodde energin skulle komma åter så fort jag åt igår misstog mig. Så är det inte!

Energin

Energin hittar nog tillbaka, när kroppen får mera fast föda. Magen klarade av mat igår. Hurra för att det i alla fall blev positivt för mat i magen istället för klara drycker. Mattheten och orkeslösheten vill jag ska försvinna. Frågan blir när den är ett minne endast? Det blir en dag i vilans tecken idag med. För här finns inte kraft till något annat just nu. Det blir att ha bok i öronen och vila för hela slanten. Ska ta och koka mig en kanna med te som jag ska njuta av under dagen.

starta dagen.

En bra start på dagen är avgörande. för att sätta tonen för resten av dagen. En bra start på dagen, det får jag ta tag i igen. Vissa saker gör jag men, andra struntas det i just nu. Det är viktigt att jag får tillbaka energin och att starta dagen till en bra dag är just det där med morgonrutinen. Här är några förslag för att skapa en positiv och energifylld morgonrutin. Hur ser din ut? Vad gör du för att starta en bra dag?

Här kommer min lista för en bra morgon just nu.

Tidig uppstigning:

Försök att vakna tidigt för att ge dig själv tillräckligt med tid att starta dagen lugnt och utan stress. Det ger dig möjlighet att planera och reflektera över dagen som kommer.

– Just det här är jag riktigt bra på här vaknas det tidigt. När jag vaknar går jag upp med en gång, jag har inte ro i kroppen att ligga kvar i sängen.

Morgongymnastik eller stretchning:

En kort träningspass eller en lugn stretchningsrutin kan öka blodcirkulationen, öka energinivåerna och förbättra humöret. Det behöver inte vara intensivt – några enkla yogaövningar kan göra stor skillnad.
Det här är ett måste som jag ska ta tag i när jag blir frisk igen. Nu brukar jag bada i sjön på morgonen, efter det har jag oftast gått till gym för att träna. Men just nu när energin inte finns och febern är i kroppen. Känns det inte alls lockande att gå ner i iskallt vatten.

Vinterbad
Frukost:

Ta dig tid att äta en näringsrik frukost. Det ger bränsle åt kroppen och hjärnan och hjälper till att hålla energinivåerna stabila under förmiddagen.
– Här är det oftast havregrynsgröt. Lite lingon och mjölk till det.

Meditation eller mindfulness:

Ta några minuter för meditation eller mindfulness för att fokusera ditt sinne och skapa en känsla av lugn och närvaro inför dagen. Det kan hjälpa dig att hantera stress och öka din mentala klarhet.
– Jag tror att jag gör detta, fast inte helt uttalat och bestämt. Kanske är det just det jag behöver göra. Bestämma mig för lite mindfulness.
När jag badar är det just det där som bor i kroppen. Kylan i det kalla vattnet där borta i sjön gör att mindfulness är oundvikligt. Det går inte att vara någon annanstans, utan just i den där stunden just då. När jag står i vattnet är det omgivningen jag ger fokus på. Just då stannar även takten upp och tankarna blir tänkta en och en.

Planering:

Gå igenom dagens planer och mål. Det kan hjälpa dig att fokusera på det som är viktigt och undvika känslan av överväldigande.
– Just nu gäller bara att stå ut, vila och inte ha något mål mera än att kurera.

Positiva tankar:

Försök att starta dagen med positiva tankar och affirmationer. Det kan sätta en optimistisk ton och skapa en mer positiv inställning till det som ligger framför dig.
– Det brukar göras alltid men något jag glömt ett tag. Jag brukar till och med skriva ner mina positiva tankar.

Tid för reflektion:

Använd några minuter för självreflektion. Tänk på vad du är tacksam för och sätt intentioner för dagen. Det kan skapa en känsla av meningsfullhet och öka ditt övergripande välbefinnande.
– Oftast har jag tanken varje dag om att jag är tacksam. Tacksam över att jag fått vakna till ännu en dag. Brukar även ha tankar om tacksamhet över hur bra jag alltid har det. Jag har någonstans att bo, har mat för dagen, kläder på kroppen och jag har förmågan att ofta hitta till det positiva även i saker som inte blir som jag vill.

Musik eller lugn atmosfär:

Spela lugn musik eller skapa en tyst och lugn atmosfär under morgonen. Det kan hjälpa dig att vakna upp gradvis och ge en behaglig start på dagen.
– Just nu startar jag dagen med en bok i öronen, andra gånger är det just musik som bor i mina rum. Men lugn? Det är i alla fall musik i min takt. Kanske inte så lugn men musik.

Att skapa en positiv morgonrutin kan vara personligt och anpassas efter egna behov och preferenser. Det viktigaste är att hitta en balans som fungerar och som ger en bra start på dagen.

Ha en fin dag.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.