När är man vuxen?


Jag har suttit och funderat över det där med att vara vuxen. Vad är det? Vad betyder det att vara vuxen? Hur ser jag att någon är vuxen? Hur är man som Vuxen? Nu sitter jag inte inne på några svar men, jag tror att vuxenhet är i alla fall för mig någon som står upp för sig själv. Någon som oavsett vad som händer tar på sig sitt egenansvar. Tar eget ansvar över sig själv och sina handlingar. Låter inte livet styra och reagera efter vad livet serverar. Utan gör något åt det som serveras.

Att vara vuxen måste innebära att ta ansvar över hur jag själv reagerar, på det som sker. Göra saker åt det som sker. Inte klandra andra, utan se det som ett led i hur jag själv har betett mig.

Att inte bli överraskad över att elräkningen kommer är ett led i att vara vuxen. Har jag shoppat loss, så måste jag inse att det blir mindre pengar till annat. Att ta ansvar över sin ekonomi och följa en budget är vuxenhet.
Säger jag saker till någon, kommer det en reaktion av det jag säger. Ta ansvar, att vara ansvarstagande, det är för mig att vara vuxen.
Att integrera socialt och samarbetsvilligt sätt med andra. Att kunna integrera på ett sunt och hälsosamt sätt är att vara vuxen. Här gäller det att kunna sätta gränser för sig själv.
Att kunna självreflektera och ha en djupare förståelse för sig själv är att vara vuxen. Att se sin egna del, i att det blir som det blir. Inte reagera utan agera på det som sker. Att ansvar är något som ger mig möjlighet att påverka, utgången på situationer.

Att vara en hjälte. En hjälte behöver inte ha rätt, utan han/hon vågar lägga ner stridsyxan om det behövs. Att vara prestigelös i verklighetens situationer. Att vara sårbar är att vara vuxen. Att våga visa sina känslor och inte dölja dom bakom ilska. Ilskan står ofta för något annat. Att se till att vara i sammanhang som är bra för en själv. Det är för mig någon som är vuxen.
Att skapa sig en överblick och en plan för framtiden är att vara vuxen. Hålla sig till planen även om den känns tråkig och långt bort.
Stick to the plan som mitt lilla barnbarn säger, är för mig att vara vuxen. Att våga vara sig själv att gå balansgång om man nu vill det, är att vara vuxen. Att våga leka, göra roliga saker som man mår bra av. Det är vuxenhet.
Att våga leva det liv man själv vill leva.
Men att vara ansvarstagande måste vara det övergripande i att vara vuxen. Är vi det alltid?
Nops inser att jag själv faller på målsnöret ibland. Ibland orkar jag inte vara vuxen i allt som sker. Men det är min avsikt min vilja, det är en del i att vara vuxen. Kanske är även den där orkeslösheten en del i att vara vuxen, att våga vara orkeslös. Kanske är det modigheten i att våga vara liten som är just vuxenheten?

Vad är vuxenhet för dig? Vad betyder det att vara vuxen i ditt liv? Hur ser du på vuxenheten?

Nåja några tankar som var här på morgonen. Nu får dom stoppas och läggas undan. Här ska vilas i massor idag. Börjar kanske känna mig lite piggare än dagarna som varit. Igår låg jag i sängen fram till 13 och gick och la mig redan innan 18.00 Kanske orkar jag vara uppe lite mera idag. Men det får tiden utvisa.

Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.