Att jobba med människor

Att jobba inom behandling kan vara både utmanande och givande. Ofta innebär det att arbeta oregelbundna tider, där dagar och nätter kan blanda sig, och schemat kan vara lika föränderligt som vädret. I denna virvel av arbete och ansvar är det lätt att glömma bort det viktigaste av allt: att ta hand om sig själv.

När vi står inför andras känslomässiga och fysiska behov kan det vara frestande att prioritera dem framför våra egna. Men sanningen är att för att kunna ge sitt bästa och vara till stöd för andra måste vi först se till att vi själva mår bra. Här är några påminnelser om varför det är så viktigt att ta hand om sig själv när man jobbar inom behandling:

  1. Du kan inte fylla andras koppar från ett tomt kärl: För att kunna vara där för andra på bästa möjliga sätt måste du se till att ditt eget välbefinnande är prioriterat. Att fylla på dina egna resurser – fysiska, känslomässiga och mentala – är inte egoistiskt, det är nödvändigt för att kunna göra ditt arbete på ett hållbart sätt.
  2. Du är en människa, inte en maskin: Ibland kan det kännas som att man förväntas vara oberörd av allt man står inför i sitt arbete. Men sanningen är att du också har känslor och gränser. Att tillåta dig själv att känna och reflektera över dina egna känslor är en viktig del av att ta hand om dig själv.
  3. Prioritera återhämtning och återställning: Att arbeta oregelbundna tider kan göra det svårt att skapa en rutin för sömn, motion och avkoppling. Men att prioritera återhämtning och återställning är avgörande för att undvika utbrändhet och utmattning. Att prioritera återhämtning och återställning är avgörande när man arbetar oregelbundna tider inom behandlingsområdet. Att vara vaksam över sin egen fysiska och mentala hälsa är inte bara en lyx – det är en absolut nödvändighet för att kunna fortsätta att ge sitt bästa och vara ett stöd för andra. Här är några sätt att effektivt prioritera återhämtning och återställning:
  4. Skapa en flexibel sömnrutin: Även om det kan vara utmanande att ha en fast sömnrutin när arbetstiderna varierar, är det fortfarande viktigt att sträva efter att få tillräckligt med sömn. Försök att skapa en rutin som fungerar för dig, även om det innebär att du måste anpassa den efter dina skift. Undvik att offra din sömn för att passa in i andra aktiviteter.
  5. Ta regelbundna pauser: Oavsett hur hektiskt arbetsdagen blir är det viktigt att ta regelbundna pauser för att varva ner och återställa energinivåerna. Använd dessa pauser för att stretcha, ta en kort promenad utomhus eller bara sitta tyst och andas djupt. Att ge dig själv tid att koppla av under dagen kan hjälpa till att minska stressen och förbättra din totala välbefinnande.
  6. Inkludera motion i din dagliga rutin: Även om det kan vara svårt att hitta tid för träning när man arbetar oregelbundna tider, är det viktigt att prioritera fysisk aktivitet för att främja återhämtning och återställning. Det behöver inte vara några långa träningspass – även korta, intensiva träningspass eller en promenad runt kvarteret kan göra stor skillnad för din hälsa och ditt välbefinnande.
  7. Skapa en avkopplingsrutin: Liksom en sömnrutin kan en avkopplingsrutin hjälpa dig att varva ner och förbereda dig för vila efter en lång dag på jobbet. Det kan innebära att ta ett varmt bad, läsa en bok, lyssna på lugn musik eller praktisera meditation eller mindfulness. Vad det än är som får dig att känna dig lugn och avslappnad, se till att inkludera det i din dagliga rutin för att främja återhämtning och återställning.
  8. Genom att prioritera återhämtning och återställning kan du undvika utbrändhet och utmattning och fortsätta att ge ditt bästa inom behandlingsområdet. Ta hand om dig själv så att du kan fortsätta att vara där för andra på ett meningsfullt och hållbart
  9. Sök stöd och gemenskap: Att arbeta inom behandling kan vara en utmanande och ibland en ensam upplevelse. Att söka stöd från kollegor, vänner och kanske även professionell hjälp när det behövs är en viktig del av att ta hand om sig själv.

Så nästa gång du känner dig överväldigad av ditt arbete och alla dess krav, kom ihåg att det är okej att ta ett steg tillbaka och ta hand om dig själv. För när du är stark och balanserad kan du vara där för andra på ett ännu bättre sätt.

Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook