Välkommen till mitt kök! Hemlagad tzatziki coleslaw med twist kesobröd recept pulled pork tillbehör kreativ matlagning. Här är varje dag ett nytt matäventyr. Jag älskar att experimentera med enkla, hemlagade rätter. I det här inlägget tar jag dig med på en morgon fylld av matglädje. Vi skapar allt från syrlig inlagd rödlök och krämig tzatziki till en smakrik coleslaw. Vi gör också ett näringsrikt kesobröd. Häng med, låt dig inspireras och upptäck hur roligt och givande det är att laga mat från grunden. Dags att sätta igång spisen och njuta av varje steg i processen!
En tidig start
Idag började jag dagen tidigt. Redan innan klockan hade slagit sju, stod jag i köket och kokade lag till inlagd rödlök. Att göra egen inlagd rödlök är busenkelt! Allt du behöver är vatten, socker och ättika (12%). Koka upp lagen, skiva rödlöken och låt den dra i den varma lagen. Smidigt och otroligt gott som tillbehör.
Tzatziki – en klassiker
Efter rödlöken var det dags för Tzatziki, en annan favorit. Det är superenkelt att förbereda. Skala gurkan och riv den. Om du har bråttom kan du pressa ut överflödigt vatten direkt. Annars låt den rinna av ordentligt för att få rätt konsistens. Vitlöken är en viktig komponent. Här får du anpassa mängden efter egen smak. Själv älskar jag vitlök och använder minst sex klyftor.
Ett tips: många river vitlöken, men jag föredrar vitlökspressen då smaken blir fylligare och mer intensiv. Blanda vitlöken med yoghurt (turkisk eller grekisk för bästa resultat), salt, peppar och en skvätt olivolja. Då får du en krämig, smakrik tzatziki. Häll över lite olivolja när allt är klart och njut.
Tzatziki mår bra av att stå till sig – den blir bara godare efter ett par dagar. Så släng inte resterna!
Coleslaw med en twist
Nästa steg på morgonens matresa var att slänga ihop en fräsch coleslaw. Jag använde min matberedare för att riva morötter och vitkål, och blandade med lite rödlök. Krydda med salt, peppar och en nypa socker för balans. Tillsätt majonnäs och crème fraîche – lite mer av det senare än det första, och justera efter smak. Jag brukar även ha i dijonsenap för en extra kick. Men idag improviserade jag med en chilibaserad senap. Den var en riktig höjdare!
Kesobröd med morot
Som sista del för morgonen gjorde jag ett snabbt kesobröd med rivna morötter. Blanda keso med 2-3 ägg, krydda med oregano och salt efter smak. Lägg lite ost på ett bakplåtspapper och bred över kesoblandningen. In i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter – klart! Ett nyttigt och smakrikt bröd. Det passar perfekt som tillbehör till alla andra grönsaker. Det passar även till vår pulled pork vi ska laga senare idag.
Avslutning och reflektion
Efter att ha spenderat morgonen i köket, tog jag en välförtjänt lång dusch och tvättade håret. När jag kände mig uppfriskad, tog jag och maken en liten promenad för att fånga morgonsolens strålar. Nu ser vi fram emot att gästerna kommer – det blir kalas!
Hur ser din dag ut idag? Vad har du på gång? Låt mig veta i kommentarerna!
Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
#Matinspiration #HälsosamMat #Köksglädje #Recept #Tzatziki #Coleslaw #Kesobröd #Hemlagat #PulledPork #Matglädje #KreativMatlagning #EnDagIKöket
Här kan du se hur du enkelt gör Pulledpork från grunden.