Det är inte lätt att sluta röka är en förbannat bra ursäkt.

u är det sådan där tid när kroppen sover för att den varit vaken hela natten. Humöret är alltså inte på topp. Men här försöker jag väcka den med kaffe. Kapitulerade igår, medical trotts mina goda insikter och mina tankar, shop vilja allt vad man kan tänka sig så blev det reträtt och åter till sumpmarken.

Igår när klockan var halv nio på kvällen tog mina näsdroppar slut.  Som jag nu använt mig av sedan jag var förkyld någon gång under  feb, mars. Jo jag vet att man bara ska använda dom i tio dagar. Men börjar jag så kan jag inte sluta. Jag är ett sånt där öronbarn, en sådan där som hade öroninflammationer var annan vecka.  Då när jag var liten sa man att sånt växte bort men likt adhd som inte växte bort har inte heller mina öron vuxit till sig. Blir jag förkyld så är det öronen som tar mest stryk. På min tid när jag var liten så blev jag ordinerad näsdroppar alltid, där till någon som hette rinexin eller något sådan. Så att jag är beroende av näsdroppar är inte så konstig. När jag sköter om mig så brukar jag få kortisonnässpray av doktorn, vilket leder till att beroendet avtar.

Men jag har inte skött om mig som jag ska nu det sista, så igår blev det akut utryckning till affären för att inhandla näsdroppar.  Då var jag inte ett ont anande hade inga som helst avsikter att planera in ett inköp av cigaretter.  När vi var i affären passade vi på att handla till husvagnens vistelse. Det är mycket Norrmän på våran camping och affärerna i Bengsfors är dyrare än de är här i vår lilla by.

Väl framme i kassan så hände det helt utan att jag hade tänkt det. En kommentar av kassa tjejen som blev vidrigt sugen på rabarberpaj när hon såg mina rabarber som vi inhandlade. Maken sa något om att e det fest så är det, jag sa något om att jag är världens bästa rabarberpajs bagare. E det fest så är det! Innan affärsbesöket hade jag och maken pratar lite om helgen. Jag hade berättat att nej nu ska jag inte ha mera cigaretter och nu är det slut på dumheterna. Då hade maken sagt de magiska orden som mitt beroende svalde utan att blinka utan en enda reflektion. Ja men det är klart e det fest då kan man minsann röka, eller hur.  Jag glömde helt av att just det där med att feströka inte funkar speciellt bra och länge.  Dessutom så var det ju bara en dag jag hade hållit upp med mina giftpinnar.

Åter till kassan e det fest så är det klingade i mina öron, alla orden som jag jobbat med under dagen och alla tankar hade redan lämnat kroppen rummet och stunden.  Men e det fest, ja då kan man minsann röka.

Jaha så du menar att det är fest när man äter rabarberpaj kära maken sa jag där i kassan.  JO, det är det förklarade han.

Då vände jag mig till kassa tjejen hur snabbt som helst och sa men då vill jag ha två paket Marlboro Klick ice mentol.  Sa jag till kassa tjejen.

Vi betalade våra varor, packade in det i kassen och går ut från affären.  När vi kommer hem tar jag ett av de där paketen och smyger mig ut som den 48 åring jag är på altan och röker en cigg. Att skämas har jag inte vett på.

Maken kommer upp efter en stund och frågar: Har du fest eller?

Jag som vanligt inte förstår säger ööö vad menar du?

Ja men det luktade förut som om du hade lite fest på utsidan……..

Då förstod jag att det där med att smygröka på altanen är dumt för stänger man inte dörren så känns det enda ner till källaren….

Just nu, tackar jag de makter och mig själv att jag bara fallit för nässprey och cigaretter. Att andra berusningsmedel inte varit min grej för missbruka fastna i saker det är jag specialist på. Jag måste varit lite extra klok när jag var liten, som bara provade och hatade att bli dum i huvudet av de andra berusningsmedlen. Och just det där med att bli dum i huvudet, att inte ha koll det var inte min grej.

Tänk vad snabbt begär flyttar in och bosätter sig i vissa av oss. Mitt rökbehov är precis som min pappas alkoholintag var, han trodde han var klar men sedan när helgen kom igen då flyttade den där boven in igen.  Varje gång var min mamma lika glad när han sa att nej nu räcker det, lika ledsen då det visade sig att han gav sig av till begäret igen.

Nej, det är verkligen inte bara en enkel sak att göra  sig av med begär eller är det så att det bara just nu är en förbannat bra ursäkt, till att inte sluta röka?  Kanske innefattar det båda

Lev idag just nu.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook