Att njuta av livet.

Sittandes ute på altanen, omfamnad av kvällssolens varma strålar, försöker jag fånga ögonblickets ljuvlighet genom dessa ord, en anteckning till vinterns mer stillsamma dagar när minnet av denna stund kan ge värme. Fåglarna sjunger sin serenad till den tillkommande parten, en symfoni av natur som omfamnar mig.

Efter en uppfriskande dusch, med hjälp av den nya doftande hårtvålen som anlände i dagens post, känner jag mig ren och förnyad. Jag kompletterade ritualen med det sällan använda balsamet som räddade mig från hårets trassel vid förra tvätten.

Thåström

Min son ringde nyss för att dela nyheten om Thåströms konsert på Scandinavium den 14 februari. Jag hade redan noterat evenemanget, men misstog mig om biljettförsäljningens startdatum. En påminnelse om att ansöka om semester redan imorgon, för det är en upplevelse jag inte vill missa. Förväntningarna stiger även inför Thåströms kommande skiva.

Tillbaka till denna ljuvliga kväll och fågelsången, som ackompanjerade dagens händelser. Nässelsoppan jag serverade fick blott två av oss att njuta av dess smak, med min son som enda medresenär på denna smakresa. Efter att soppan avnjutits gled jag in i hängmattan och föll i en kort tupplur tills min make återvände hem och solens strålar kände alltför intensiva mot min hud.

Fotboll

En spontan utflykt till fotbollsträningen med min dotter och hennes son gjorde kvällen mer aktiv. Stolt följde vi lilla Alfreds prestationer på planen, där han kämpade och gjorde två mål mot äldre spelare. Kanske spirar en fotbollstalang framför våra ögon.

Kompost

Dagens trädgårdsarbete fyllde mig med stolthet över det skapade resultatet. Min kompost visade sig vara en ovärderlig tillgång, och med rätt omvårdnad kommer den att ge rikligt med näring till min trädgård. Jag planerar att vända om komposten till hösten, och min make har funnit ett medel att förbättra komposteringsprocessen. Att kunna använda egenproducerad jord sparar inte bara pengar utan ger också en känsla av tillfredsställelse.

Kompostering, en grundsten inom hållbara trädgårdspraktiker, innebär nedbrytning av organiskt material för att skapa näringsrik humus som förbättrar jordens struktur och vitalitet. Rätt hantering av din komposthög är avgörande för att maximera dess effektivitet och minimera lukter och skadedjur.

För det första, se till en balanserad blandning av grönt och brunt material. Grönt material, rikt på kväve, inkluderar köksavfall som frukt- och grönsaksskal, gräsklipp och kaffesump. Brunt material, högt i kol, utgörs av torra löv, halm och strimlat papper. Sikta på en förhållandevis 2:1-brun till grön material för att upprätthålla optimal nedbrytning.

För det andra, vänd regelbundet din komposthög för att syresätta den och underlätta nedbrytningen av materialet. Denna process främjar mikrobiell aktivitet, accelererar nedbrytningen samtidigt som den förhindrar illaluktande lukter som är förknippade med anaeroba förhållanden. En kratta eller kompostluftare kan underlätta detta arbete och säkerställa noggrann blandning och syresättning.

Dessutom, bibehåll adekvata fuktighetsnivåer inom komposthögen, likt en urvriden svamp. Fukt främjar mikrobiell aktivitet, men överdriven vatten kan leda till anaeroba förhållanden och obehagliga lukter. Övervaka fuktnivåerna och justera vid behov genom att tillsätta vatten eller torra material.

Inkludering av en kompostaktivator eller accelerator, såsom de som innehåller gynnsamma mikroorganismer och enzymer, kan påskynda nedbrytningen och berika komposten med essentiella näringsämnen. Dessa produkter ökar naturliga mikrobiella populationer och påskyndar nedbrytningen av organiskt material till näringsrik humus.

När hösten närmar sig och trädgården förbereds för den vilande säsongen, överväg att applicera mogen kompost som ett täckskikt eller inkorporera den i jorden. Detta förbättrar jordens bördighet, främjar kraftig växttillväxt och minskar behovet av syntetiska gödningsmedel, vilket främjar ekologisk balans inom din trädgårds ekosystem.

Ditt engagemang för att vårda din trädgård och omfamna hållbara metoder är viktigt. Genom att vårda din komposthög med omsorg och uppmärksamhet kommer du att skörda belöningen av friskare växter och blomstrande biodiversitet i din trädgårds oas. Njut av odlingens resa och fortsätt att värdesätta naturens omfamningens frid.

Inför morgondagens arbetsdag, som inleder en veckas återgång till rutinerna efter en skön helgsemester, känner jag en blandning av förväntan och en viss längtan tillbaka till trädgården. Tanken på kommande husbilsäventyr ger en känsla av ambivalens, då hemmets bekvämligheter och trädgårdens dofter inte finns att tillgå på vägarna. Men jag vet att även där kommer jag att hitta glädje och lugn.

Men för nu avslutar jag dessa ord och önskar dig en fin dag, ta hand om dig själv.

Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook